Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Φυτικές Ινες Γνώρισε τις με τον σωστό τρόπο




Προσθέστε περισσότερη φυτική ίνα στην καθημερινότητά σας:



Ασχολούμαστε με την φυτική ίνα, χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε ποια είναι και που θα τη βρούμε…Την ονομάζουν και κυτταρίνη ή υπόλειμμα.

Ακούμε για το πόσο σημαντική είναι και δεν ξέρουμε ποια είναι η κυρία αυτή.

Τι είναι όμως η φυτική ίνα?

Η φυτική ίνα είναι υδατάνθρακας. Αντίθετα από άλλα είδη υδατανθράκων, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα φρούτα, περιέχουν τους σύνθετους και, συγκεκριμένα, τους μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, οι οποίοι και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Λόγω του ότι πέτονται πολύ αργά, (διατηρούνται στον ανθρώπινο οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα), αφού απορροφούν νερό και διογκώνονται… και έτσι έχουμε την αίσθηση του κορεσμού, για πολλές πολλές ώρες.. Εκτός των άλλων, έχουν και λιγότερες θερμίδες!. Άρα βοηθούν και στην απώλεια του βάρους. Τα θετικά οφέλη από την κατανάλωσή τους, δεν σταματούν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα. Μελέτες δείχνουν την αξία τους, και ότι αυτοί είναι πολλοί σημαντικοί, ακόμα και για την μείωση της χοληστερόλης, βοηθούν στη ρύθμιση γλυκόζης στο αίμα, (λόγω του ότι απορροφώνται αργά), άρα και βοηθούν στην μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση στους διαβητικούς ασθενείς, ενώ φάνηκε να κάνουν καλό και στην καρδιακή λειτουργία.



Τα είδη των φυτικών ινών:

Τα είδη των φυτικών ινών είναι 2. Ίσως να σας είναι γνωστά σαν ονομασίες. Είναι λοιπόν η διαλυτές φυτικές ίνες και οι αδιάλυτες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, στη σόγια και στη βρώμη.

Οι αδιάλυτες, στα πίτουρα, στα λαχανικά και στα δημητριακά



Ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, ενώ μελέτες δείχνουν πως αυτές δεν καταναλώνονται!... Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο να γίνει αφού κατά μέσο όρο τα φρούτα έχουν 2-2,5γρ. φυτικής ίνας, τα δημητριακά 5γρ/50γρ.τροφίμου και τα όσπρια 5γρ./100γρ.τροφίμου. Με τον σύγχρονο τρόπο διατροφής, ο άνθρωπος αποφεύγει τη χρήση φρούτων-οσπρίων και λαχανικών στο διαιτολόγιο του, οπότε και μειώνεται η λήψη τους.

Πηγές φυτικής ίνας:

1)Όσπρια:  Όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτική ίνα

2)Φρέσκα φρούτα:  Όλα τα φρέσκα φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, φράουλες, κεράσια, χουρμάδες, σύκα, μανταρίνια κλπ.  Προτιμήστε να τα φάτε με τη φλούδα τους.

3)Λαχανικά:  Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κυρίως, αλλά και όλα τα άλλα λαχανικά.

4)Αποξηραμένα φρούτα :Σύκα- χουρμάδες- βερίκοκα- δαμάσκηνα- cranberies … κλπ

5)Σπόροι ολικής άλεσης και τα παράγωγά τους:          

6)Ξηροί καρποί




 Βασιλική Παπαδοπούλου 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ

Τηλέφωνο 2310-918393
 Η σελίδα  της Βασιλικής στο facebook που άμεσα την προσθέτετε στις αγαπήμενες και επιλέγετε την "εντολή" ναι να λαμβάνω ενημερώσεις". Ετσι θα είστε πάντα ενημερωμένες και πάντα fit and chic
https://www.facebook.com/pages/%CE%A5%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/220855377934242


Εδώ θα γίνετε μέλη της στην ομάδα της και πάλι θα είστε fit and chic
 https://www.facebook.com/groups/229778597033123/

(πείτε της πως το μάθετε από το λιακαδάκι!!!)
Σας φροντίζουμε με τον καλύτερο ειδικό στην διατροφή !

Δεν υπάρχουν σχόλια: