/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home   About   Member   Contact
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Επιστροφή στην Παραδοσιακή Διατροφή






Πρέπει να πάμε “πίσω” στη παραδοσιακή διατροφή, για να σώσουμε ότι μπορούμε!...



Χρόνια τώρα, πολλοί επιστήμονες στο χώρο των τροφίμων, δουλεύουν καθημερινά, έτσι ώστε τα τρόφιμα που σερβίρονται στο πιάτο μας, να είναι όσο το δυνατόν ελκυστικότερα. Σε αυτή τη πορεία, μας έδωσαν σταφύλια- μανταρίνια- καρπούζια και άλλα φρούτα, χωρίς κουκούτσια. Μας έφτιαξαν μαρούλια τόσο όμορφα, που φαντάζουν «πλαστικά» και πολύ ελκυστικά!... Τα αγγουράκια μεγάλωσαν πολύ!...Τα σταφύλια έχουν όψη ζωηρή! Όλα δείχνουν τεράστια και πολύ χορταστικά. Οι ντομάτες, βρίσκονται αψεγάδιαστες στα ράφια του μανάβη, ενώ ακόμα και τα καρότα, έχουν ένα σχήμα…Τόσο τέλειο! Όλα είναι ίδια!.. Μοιάζουν λες και βγήκαν από ένα καλούπι.

Η τιμή τους έπεσε αρκετά…. αλλά κάτι λείπει!....

Ψάχνοντας πιο βαθιά, θα ανακαλύψουμε πως δεν υπάρχει τρόφιμο πια που δεν έχει χάσει την ταυτότητά του!...Δεν υπάρχει η οσμή που ξεχείλιζε τον τόπο όταν έκοβε κάποιος μια ντομάτα για να φτιάξει μια σαλάτα. Λείπει η γεύση από την φράουλα. Τα μήλα, δεν έχουν την ζουμερή εκείνη υφή, ενώ η μελιτζάνα έχει πολλαπλασιαστεί ώστε μια και μόνο μελιτζάνα να φτάνει για να κάνουμε μια μελιτζανοσαλάτα. 



Ακόμα και σε γεωπόνους, ψάχνοντας τους αυθεντικούς σπόρους για να φυτέψουμε ένα λαχανικό.. δεν θα καταφέρουμε να βρούμε το ίδιο φυτό που κάποτε γνωρίζαμε, αλλά την διασταύρωση του!... Είναι διασταυρωμένα με άλλα, έτσι ώστε να είναι πιο όμορφα- χωρίς κουκούτσια και ψεγάδια.

Τα άλευρα, για να συντηρηθούν καλύτερα, έχουν καλυφθεί με ένα σωρό βελτιωτικά και συντηρητικά. Τα αυτοδιογκούμενα άλευρα που κάνουν εύκολη τη παρασκευή ψωμιού στον φούρνο, κρύβουν και αυτά την δική τους μυστική συνταγή. Δίνονται στους φούρνους σαν έτοιμα σκευάσματα, και δεν θέλουν τέχνη για να παρασκευαστεί το τελικό προϊόν. ΌΛΑ είναι ίδια!.. όλα γίνονται εύκολα!... Και τίποτα πια δεν είναι αγνό.  Ακόμα και ο πιο ανίδεος φούρναρης, μπορεί να κάνει το δικό του ψωμί με «γεύση- προζύμι»

Ποιος θα το φανταζόταν ότι ακόμα και το προζύμι… είναι πλέον συνθετικό!...Δεν υπάρχει προζύμι. Που είναι χρονοβόρο στην παρασκευή του. Πλέον μπαίνει η σκόνη και δίνει απλά την αίσθηση.



Σε αυτή τη καθημερινή μάχη, δεν θα μπορούσαν να βγουν έξω το κρέας, το γάλα, το γιαούρτι, ή ακόμα και το ψάρι!... Όλα δείχνουν ελκυστικότερα. Είναι όμως;

Το γάλα που πίνουν καθημερινά τα παιδιά μας, μπορεί να περιέχει μόνο ένα ,μικρό ποσοστό αγνού γάλατος και το υπόλοιπο να είναι ουσίες!... Το γιαούρτι… δεν είναι αγνό, είναι «επιδόρπιο» γιαουρτιού. Δηλ. δεν παρασκευάζεται μόνο από γάλα!. Το ψάρι που ζει μέσα σε δεξαμενές, πολλαπλασιάζεται τόσο γρήγορα και το έχουμε στο πιάτο μας με «τόσες» ορμόνες!... Άραγε το τρώμε, ή μας τρώει; 





Για πόσο ακόμα όμως ο πολίτης θα δεχθεί την απάτη αυτή; Πόσο ακόμα θα δεχθεί την χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και όλων αυτών των επικινδύνων πρόσθετων στα τρόφιμα, που του έχουν κάνει τελικά τη ζωή μας δύσκολη; Πόσες ακόμα αλλεργίες- καρκίνοι- εκζέματα- στομαχικές διαταραχές- αυξημένη χοληστερόλη και πολλές ακόμα ασθένειες θα έρθουν και θα πολλαπλασιάσουν φαρμακευτικές αγωγές, ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά; Πόσες ασθένειες θα εμφανιστούν από το πουθενά για να μας δείξουν πως τα καινούργια τρόφιμα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας;



Οι γενετιστές, επιμένουν πως αυτό γινόταν εδώ και αιώνες, και ότι τα τρόφιμα που μας παρουσιάζουν, είναι καλύτερα από ποτέ. Στην πραγματικότητα όμως, παλαιότερα.. οι παραδοσιακοί καλλιεργητές, διασταυρώνανε ποικιλίες του ιδίου φυτού. Π.χ. μήλο σμίθ με μήλο γκόλντεν. Οι νέοι γενετιστές, δίνουν χαρακτηριστικά στα νέα αυτά τρόφιμα όχι μόνο από την ίδια κατηγορία φυτού, αλλά δίνουν χαρακτηριστικά από διαφορετικά φυτά, ακόμα και από ψάρια, ή και ζώα. Πόσο ασφαλές θα μπορούσε όμως να είναι αυτό, εάν γνωρίζατε πως το καλαμπόκι που τρώμε έχει διασταυρωθεί με ζώο;   



Πρέπει όλοι μας να δώσουμε ένα τέλος στην βαριά επεξεργασία τροφίμων!... Θα πρέπει να μάθουμε να ψωνίζουμε όσο πιο αγνά προϊόντα, μπορούμε. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε κάποια τρόφιμα από το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτά τα τρόφιμα που υποτίθεται πως ήρθαν να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, ίσως μέσα τους να κρύβουν καλά ένα μυστικό. Ποιο είναι αυτό; Ότι μπορούν να μας καταστρέψουν!

Οι επιστήμονες καταστρέφουν τη φύση… Αν εμείς δεν πούμε ένα ΌΧΙ σε αυτή τη βιομηχανία.. θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται. Στο τέλος θα καταλήξουμε να χρησιμοποιούμε μόνο αυτά τα τρόφιμα. Για να γίνουν απλά θελκτικές οι τροφές. Αποφύγετε τροφές με Ε, γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο ασφαλής μπορεί να είναι αυτές οι ουσίες που δίνουν αυτές, που δίνουν αυτά τα ωραία χαρακτηριστικά στα τρόφιμα. Άσχετα αν αναφέρονται σαν ασφαλείς, αφού πολλές κατά καιρούς αναφέρονταν σαν ασφαλής, μέχρι του αποδείξεως του αντιθέτου. Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για σας και τα παιδιά σας.        





Και αναρωτιέμαι: Αν είμαστε ότι τρώμε, τι είμαστε; Και τι τρώμε;

Να φάμε σαλάτες, όπως λέμε εμείς οι διαιτολόγοι; ΝΑΙ σε σαλάτες αλλά ΌΧΙ σε αυτές τις σαλάτες!... 





 Βασιλική Παπαδοπούλου 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ
Τηλέφωνο 2310-918393
 Η σελίδα  της Βασιλικής στο facebook που άμεσα την προσθέτετε στις αγαπήμενες και επιλέγετε την "εντολή" ναι να λαμβάνω ενημερώσεις". Ετσι θα είστε πάντα ενημερωμένες και πάντα fit and chic
https://www.facebook.com/pages/%CE%A5%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/220855377934242


Εδώ θα γίνετε μέλη της στην ομάδα της και πάλι θα είστε fit and chic
 https://www.facebook.com/groups/229778597033123/

(πείτε της πως το μάθετε από το λιακαδάκι!!!)
Σας φροντίζουμε με τον καλύτερο ειδικό στην διατροφή !



Δημοσίευση σχολίου