Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Χειμωνιάτικη Διατροφή



Χειμωνιάτικη  διατροφή:



   Το χειμώνα, οι θερμοκρασίες πέφτουν και για να αυξήσουμε την θερμοκρασία του σώματός μας, να την φέρουμε στα φυσιολογικά, καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής. Από τα αρχαία ακόμα χρόνια, η αναζήτηση τροφής το χειμώνα, ήταν δύσκολη, οπότε και οι ποσότητες που κατανάλωνε ο άνθρωπος όταν έβρισκε τροφή, ήταν μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέρθει στις δύσκολες-απαιτητικές καιρικές συνθήκες.

  

   Η παραγόμενη ενέργεια, για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος λέγεται «θερμογένεση» και είναι το ποσοστό εκείνο τις ενέργειας που ανεβάζει το βασικό μεταβολισμό, όταν έχει κρύο. Σήμερα βέβαια, με τον νέο τρόπο ζωής, όπως τη θέρμανση στο σπίτι μας, στο αυτοκίνητο, στο χώρο εργασίας, αλλά και όπου εμείς το χρειαστούμε…(ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, υπάρχει θέρμανση). Οπότε και η θερμογένεση το χειμώνα, τείνει και συναγωνίζεται την θερμογένεση του καλοκαιριού. Τα ένστικτα όμως υπάρχουν στο DNA του ανθρώπου και αυτό δεν αλλάζει, τα ρούχα που κρύβουν το σώμα και μας κάνουν να χαλαρώνουμε με τη διατροφή, η μειωμένη σωματική άσκηση και τέλος οι γιορτές του χειμώνα, με τα γλυκά- κρεατικά κλπ., έχει αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση τροφής, άρα και την εναπόθεση κιλών και λίπους στο σώμα μας. Λύση σε αυτό το πρόβλημα (στην θερμογένεση), είναι η λήψη πολλών και μικρών γευμάτων. Αυτό θα μπορούσε δηλ. να γίνει με τα μικρά και τακτά γεύματα. Τα ενδιάμεσα λοιπόν σνάκς, που πρέπει να είναι υγιεινά και να μας προσφέρουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά για να μην νοιώθουμε ότι πεινάμε συνέχεια!... Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας θα είναι πάντα σταθερά, οπότε και δεν θα καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής από την μειωμένη τιμή του ζαχάρου στο αίμα μας.



   Το ξεχασμένο αλλά τόσο απαραίτητο νερό:

Η ενυδάτωση του οργανισμού, είναι παρόμοια με το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι από μας, το χειμώνα, «ΚΟΒΟΥΝ» και την κατανάλωση νερού. Αφυδατώνουν τον οργανισμό τους και κινδυνεύουν από διάφορα άλλα. Όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, θέλουν νερό για να λειτουργήσουν. Νερό χρειάζεται για να μεταβολίσουμε- πέψουμε την τροφή, χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά βοηθά και στην αισθητική του δέρματος, διότι καμία κρέμα προσώπου και σώματος, όσο ακριβή και αν είναι, δεν δίνει ην αξία του νερού. Το νερό είναι αυτό που θα ενυδατώσει όλα τα κύτταρα και σε συνδυασμό με όλες τις βιταμίνες, θα κάνει το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!. Ξέρετε ότι αν χάσουμε το 10% από το ποσοστό νερού στο σώμα μας, μπορεί να προκληθούν βλάβες, ενώ αν χαθεί το 20%, μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος;   

        



Υγιεινή διατροφή λοιπόν, χειμώνα-καλοκαίρι, γιατί ο χειμώνας τελειώνει σε 3 μήνες. Η άνοιξη έρχεται και δεν μπορούμε να προλάβουμε να χάσουμε τα κιλά μας, για να βγούμε στην παραλία χωρίς τύψεις.

 Βασιλική Παπαδοπούλου 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ
Τηλέφωνο 2310-918393
 Η σελίδα  της Βασιλικής στο facebook που άμεσα την προσθέτετε στις αγαπήμενες και επιλέγετε την "εντολή" ναι να λαμβάνω ενημερώσεις". Ετσι θα είστε πάντα ενημερωμένες και πάντα fit and chic https://www.facebook.com/pages/%CE%A5%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/220855377934242

Εδώ θα γίνετε μέλη της στην ομάδα της και πάλι θα είστε fit and chic
 https://www.facebook.com/groups/229778597033123/

(πείτε της πως το μάθετε από το λιακαδάκι!!!) Σας φροντίζουμε με τον καλύτερο ειδικό στην διατροφή !

Δεν υπάρχουν σχόλια: