Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε ;

Παρακολουθώντας το μπλογκ ή ιστιολόγιο πείτε το με όποια γλώσσα θέλετε ...

http://petfriends.gr/_/enimerosi/xrisima/%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-r409


Βρήκα και σας παραθέτω αμέσως το παρακάτω σημερινό άρθρο τους .

Διαδώστε το !! Κοινοποιήστε το και σε φίλους σας που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέο μέλος στην οικογένεια τους!!
Είναι γενικώς αποδεκτό πως η παρουσία κατοικίδιων σε ένα σπίτι βελτιώνει τη διάθεσή μας, μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Θα έχετε παρατηρήσει ενδεχομένως πως φίλοι και γνωστοί σας οι οποίοι έχουν κάποιο κατοικίδιο είναι γενικώς ιδιαίτερα εύθυμοι όταν βρίσκονται κοντά στο ζωάκι τους ή όταν μιλούν γι’ αυτό!
Λογικό είναι λοιπόν να έχετε πειστεί για την υιοθεσία κάποιου σκύλου ή γάτας – το ζήτημα είναι κατά πόσο είστε έτοιμος γι’ αυτό. Διαβάστε στη συνέχεια κάποιους παράγοντες που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, πριν πάρετε την οριστική σας απόφαση.

Έχετε το κατάλληλο σπίτι για ένα κατοικίδιο;

Το κάθε κατοικίδιο απαιτεί διαφορετικό σπίτι! Αν και οι γάτες, τα ψάρια και τα τρωκτικά μπορούν να προσαρμοστούν στα περισσότερα σπίτια, τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εφόσον υπάρχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, πάντως, ένας σκύλος μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να προσαρμοστεί και σε ένα διαμέρισμα.

Καλό είναι πάντως να έχετε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι, ώστε να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας καθαρό αέρα και άπλετο χώρο για άσκηση. Βέβαια, σε κάποιες πολυώροφες οικοδομές τα σκυλιά δεν επιτρέπονται. Υπάρχει επίσης και το ζήτημα του θορύβου, αφού κάποιοι γείτονες ενδεχομένως να μην ανέχονται τα επίμονα γαβγίσματα ή τις κραυγές ενός παπαγάλου!

Έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να αφιερώσετε στα κατοικίδιά σας;

Πολλά νεαρά κατοικίδια, όπως κουτάβια ή μικρά γατάκια, είναι τόσο όμορφα που κάνουν κάποιους να τα υιοθετούν μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής τους! Παρολαυτά, η πραγματικότητα που συνοδεύει την υιοθεσία ενός κατοικίδιου αποκαλύπτεται όταν έρχονται στην επιφάνεια οι πρώτες ευθύνες που συνοδεύουν την φροντίδα του. Μια από αυτές είναι και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για το κατοικίδιο

Τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια, όπως η γάτα και ο σκύλος, απαιτούν αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μας. Ειδικά ο σκύλος δυστυχεί αν, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μένει μόνος του και δίχως τη φροντίδα του ιδιοκτήτη του. Είναι πιθανό ένας μοναχικός σκύλος να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του κάνοντας ζημιές στο σπίτι ή και φασαρία, αν δεν τυγχάνει της προσοχής του ιδιοκτήτη του. Αν θεωρείτε πως δεν έχετε την πολυτέλεια να αφιερώσετε χρόνο στο ζωάκι σας ώστε να το φροντίζετε και να παίζετε μαζί του, μην προχωράτε στην υιοθεσία του.

Κατοικίδια όπως τα ψάρια ή τα τρωκτικά απαιτούν λιγότερο χρόνο. Μη νομίζετε όμως πως ακόμα και αυτά μπορούν να αφεθούν «στην τύχη τους» - πρέπει να φροντίζετε για την καθαριότητα του ενυδρείου ή του κλουβιού του τρωκτικού ενώ ακόμα και ένα χάμστερ θέλει να σας νιώθει δίπλα του στη διάρκεια της ημέρας! Είναι, λοιπόν, πολύ βασικό να απαντήσετε με ειλικρίνεια στο ερώτημά «Πόσο χρόνο μπορώ να αφιερώσω για το
κατοικίδιό μου, όσο αυτό είναι υγιές και βρίσκεται μαζί μου;»

Πόσο συχνά ταξιδεύετε;

Ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο σχετίζεται και με τη συχνότητα των ταξιδιών σας. Αν είστε αναγκασμένος, λόγω της δουλειάς σας, να αφιερώνετε πολύ χρόνο στο δρόμο ή σε ταξίδια, μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτείτε καλύτερα την προοπτική της υιοθεσίας ενός ζώου. Σκεφτείτε αν έχετε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή γείτονα τον οποίο θα εμπιστευόσασταν αρκετά ώστε να φροντίζει επαρκώς το ζωάκι σας, όσο εσείς λείπετε.

Στην περίπτωση που η εργασία σας σας αναγκάζει να λείπετε για αρκετές μέρες κάθε μήνα από το σπίτι σας, μην υιοθετήσετε κάποιο ζωάκι το οποίο θα μπορούσε να δεθεί μαζί σας ή να σας χρειάζεται τακτικά. Σκεφτείτε πως η απουσία σας είναι άδικη και για το ίδιο το ζώο!
Μπορείτε να εκπαιδεύσετε ένα κατοικίδιο;

Ένα άλλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Κάποια ζωάκια, όπως τα σκυλιά, απαιτούν αρκετή εκπαίδευση ενώ π.χ. τα τρωκτικά, επειδή περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στο κλουβί, δεν χρειάζονται μαθήματα. Δυστυχώς, όμως, πολλά σκυλιά έπεσαν θύματα εγκατάλειψης των ιδιοκτητών τους οι οποίοι δεν κατόρθωσαν – ή δεν προσπάθησαν καν – να τα εκπαιδεύσουν επαρκώς.
Ειδικοί επί των σκυλιών ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει «κακός» σκύλος. Αντίθετα, υπάρχουν μόνο κακοί ιδιοκτήτες που δεν φρόντισαν για την εκπαίδευση του σκύλου τους. Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, φροντίστε να του εξασφαλίσετε την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να σας υπακούει όποτε είναι απαραίτητο.

Έχετε τα απαιτούμενα χρήματα για τη φροντίδα ενός κατοικιδίου;

Η κατοχή κάποιων κατοικίδιων όπως η γάτα, ο σκύλος ή τα πτηνά απαιτεί χρήματα, ειδικά στην περίπτωση που αρρωστήσει ή τραυματιστεί. Μιλώντας με ιδιοκτήτες κατοικιδίων, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το μέσο κόστος της φροντίδας τους και να κάνετε, έτσι τους σχετικούς υπολογισμούς.

Δεν θα θέλατε να δείτε το πολυαγαπημένο σας κατοικίδιο να αρρωσταίνει, δίχως εσείς να μπορείτε να καλύψετε το – αναπάντεχο, τις περισσότερες φορές - κόστος της θεραπείας του! Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα, για τους ίδιους, ιατρικά έξοδα του κατοικιδίου τους αναγκάστηκαν να το δώσουν (αν όχι να το εγκαταλείψουν) , με τη λύση της ευθανασίας να είναι τελικώς αυτή που επιλέχθηκε τις περισσότερες φορές.

Μήπως εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι αλλεργικό στα κατοικίδια, ή έχετε μωρά στο σπίτι;

Αν στο σπίτι σας υπάρχει κάποιος που υποφέρει από αλλεργίες, είναι πιθανόν να μη μπορεί να ανεχτεί την παρουσία μιας π.χ. γάτας κοντά του. Επιπλέον, κάποια ζωάκια όπως πχ τα ινδικά χοιρίδια μπορούν να τα πάνε περίφημα με τα παιδία, όπως επίσης και οι γάτες αλλά και συγκεκριμένες ράτσες σκύλων. Υπάρχουν όμως και σκυλιά τα οποία δεν είναι τα καταλληλότερα για οικογένειες με μωρά ή και μικρά παιδιά. Πρέπει το ταμπεραμέντο του σκύλου που θα υιοθετήσετε να ταιριάζει με την ηλικία των παιδιών που έχετε στο σπίτι σας. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και κάντε μια σχετική έρευνα, πριν την τελική σας απόφαση.

Είστε προετοιμασμένοι για μια μακροχρόνια δέσμευση;

Δε θα πρέπει ποτέ να υιοθετείτε ένα ζωάκι βασισμένοι σε ένα αυθόρμητο συναίσθημα. Δεν είναι δίκαιο, καταρχήν, για το ίδιο το ζώο το οποίο πολλές φορές, επειδή ο ιδιοκτήτης του το έφερε στο σπίτι του «ελαφρά τη καρδία» βρέθηκε εγκαταλελειμμένο . Πρέπει να γνωρίζετε τι απαιτείται ώστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι με επιτυχία αλλά και να είστε προετοιμασμένοι για τη μακροχρόνια δέσμευση που απαιτείται, ανεξάρτητα από το είδος του ζώου.

Συνοψίζοντας, τονίζουμε πως όσο ευχάριστη και αν σας φαίνεται η προοπτική της υιοθεσίας ενός κατοικίδιου, πρέπει να θυμάστε πως πρόκειται για ζωντανό πλάσμα και όχι για διακοσμητικό ή παιχνιδάκι με… μπαταρίες. Το κάθε ζωάκι έχει τη δική του προσωπικότητα, τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις – τις οποίες πρέπει να είστε διατεθειμένοι να ικανοποιείτε, εφόσον το θέλετε δίπλα σας. Εφόσον κάντε την έρευνά σας , απαντήσετε με ειλικρίνεια στα παραπάνω ερωτήματα και ανταπεξέλθετε με επιτυχία στις ευθύνες ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου, θα δείτε πόσα πολλά θα σας προσφέρει καθημερινά ο νέος σας συγκάτοικος!
 

πηγή 
http://petfriends.gr/_/enimerosi/xrisima/%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-r409






Δεν υπάρχουν σχόλια: