Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τι είναι ο δείκτης προστασίας του αντιηλιακού σου ; τι σημαίνει ;

Τι είναι, ο δείκτης προστασίας (SPF);

Ο αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ' ότι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Ο δείκτης 30, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτινών που τη βλάπτουν.


- Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;

Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ. λόγω σπορ).


- Αν πάρω το μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την εφαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο άφοβα;

Όχι! O μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού: άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 20-30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μην φανταστείτε, όμως, ότι με τον όρο ικανοποιητικός εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!


-Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;

Οι ακτίνες του ηλίου έχουν την ιδιότητα να φτάσουν σε εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευόμενοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια ημέρα με συννεφιά, το 80% του ηλίου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.


- Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Οι πολυμήχανες ακτίνες του ηλίου φτάνουν σε εμάς όταν κολυμπάμε. Το νερό, εξάλλου, δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ηλίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι κινδυνεύετε να καείτε, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Επιπλέον, το μαύρισμα εν κινήσει είναι πάντα πιο ομοιόμορφο.


- Καθώς προχωρά το καλοκαίρι και μαυρίζω, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Πράγματι, οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού SPF 30 όταν το δέρμα είναι ακόμα λευκό. Καθώς αυτό σκουραίνει, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας SPF 20. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η μη χρήση αντηλιακού. το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτινών Β, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες Α. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχει μαυρίσει, ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης παραμένει.


- Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι' αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: