Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Γιατί οι γατούλες χουρχουρίζουν


Ένα νιαούρισμα είναι σαν μασάζ στην καρδιά, αλλά το χουρχούρισμά της ηρεμεί απόλυτα την ψυχή μας. Η γάτα είναι το μόνο ζώο που κάνει έναν ήχο σαν μουσικό βουητό όταν είναι ευτυχισμένη. Όλοι οι λάτρεις των γατιών έχουν απολαύσει το χουρχούρισμα της γάτας τους. Το χουρχούρισμα είναι συνήθως σημάδι ικανοποιήσης μιας γάτας, αλλά θα εκπλαγείτε σε πόσες άλλες περιπτώσεις χουρχουρίζουν.
Γιατί οι γάτες χουρχουρίζουν;

Έρευνες σχετικά με τις ρίζες του χουρχουρίσματος δεν έχουν καταφέρει να το αποδώσουν κάπου συγκεκριμένα, αντιθέτως τα αποτελέσματα είναι αρκετά ασαφή. Σύμφωνα με τη Leslie Lyons, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην κτηνιατρική σχολή, είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης της γάτας. Μια πρόσφατη μελέτη του πανπιστημίου του Sussex στην Αγγλία, υποθέτει ότι το χουρχούρισμα της γάτας μπορεί να έχει αναπτυχθεί από τις εξημερωμένες γάτες ως ένας τρόπος επικοινωνίας με τον άνθρωπο και συγκεκριμένα για να ζητήσουν τροφή. Αυτό έχει μια λογική, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν στο χουρχουρητό μιας γάτας. Όλες οι γάτες που ζουν σε σπίτι χουρχουρίζουν, ιδιαίτερα όταν θηλάζουν τα γατάκια τους, ή ως αποτέλεσμα κοινωνικής επαφής, όπως το χάιδεμα ή το αγκάλιασμα, από τους ανθρώπινους συντρόφους τους.

Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι και άλλα είδη στην “οικογένεια” της γάτας χουρχουρίζουν, όπως τα τσιτάχ και τα πούμα. Υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν μεγαλύτερες “γάτες”, όπως η τίγρης, το λιοντάρι και η λεοπάρδαλη, μπορούν να χουρχουρίσουν.
  • Το χουρχουρίσμα είναι διαφορετικό από τους άλλους ήχους της γάτας, διότι παράγεται όταν η γάτα εισπνέει και εκπνέει.
  • Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες σχετικά με τη θεραπευτική δύναμη του χουρχουρίσματος της γάτας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει την κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό, φιλικές και γαλήνιες γάτες έχουν χρησιμοποιηθεί ώς ζώα θεραπείας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.
  • Η συχνότητα με τη οποία μια γάτα χουρχουρίζει μπορεί να βοηθήσει και στην επούλωση των οστών. Οι γάτες υποφέρουν λιγότερο από άλλα ζώα από οστεοαρθρίτιδα ή άλλες ασθένειες των οστών.
Πότε χουρχουρίζουν οι γάτες

Αν και συνήθως υποθέτουμε ότι οι γάτες κάνουν αυτό τον ήχο του χουρχουρητού όταν είναι χαρούμενες, έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις τεκμηριωμένων περιστατικών, όπου οι γάτες χουρχουρίζουν αφού έχουν τραυματισθεί σοβαρά ή όταν είναι πολύ κοντά στο θάνατο. Ερευνητές εικάζουν ότι συνδέεται και αυτή η περίπτωση με τη θεραπευτική δύναμη του χουρχουρίσματος. Το χουρχουρητό απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν τη γάτα να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της. Η μαμά-γάτα χουρχουρίζει κατά τη διάρκεια του τοκετού και συνεχίζει να το κάνει όσο περιποιείται τα μωρά της. Τα γατάκια μαθαίνουν να χουρχουρίζουν μερικές μέρες μετά τη γεννησή τους και μπορούν να χρησιμοποιούν τον ήχο για να επικοινωνούν με τη μητέρα τους. Έτσι όπως το χουρχουρητό μπορεί να ανακουφίσει και να ηρεμήσει έναν άνθρωπο, μπορεί εξίσου να βοηθήσει και μια άλλη γάτα.

Πώς χουρχουρίζουν οι γάτες

Η φυσιολογική προέλευση του χουρχουρίσματος είναι επίσης ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση. Είναι που δεν παράγεται ο ήχος αυτός αποκλειστικά από τις φωνητικές χορδές όπως το νιαούρισμα ή το ουρλιαχτό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς παράγεται αυτός ο ήχος. Οι άνθρωποι έχουν στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι, αλλά το χουρχούρισμα της γάτας είναι πραγματικό μυστήριο για την επιστήμη!

Πώς η γάτα χουρχουρίζει ή γιατί το κάνει είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Όμως για τους ιδιοκτήτες των γατιών παντού στον κόσμο, το πιο σημαντικό είναι ότι χουρχουρίζουν. Το χουρχουρητό τους είναι ένα απολαυστικό θαύμα και σίγουρα έχει συμβάλλει στο να καταστεί η γάτα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στον κόσμο!



Πηγή http://petfriends.gr/articles.html/_/gata/symviosi-gatas-anthropou/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-r421
Σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/petfriendsgr?hc_location=stream


Δεν υπάρχουν σχόλια: