Σελίδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ο θηλασμός ενισχύει την παιδική νοημοσύνη


Είναι πλέον και επιστημονικά επικυρωμένο. Όσο περισσότερο διαρκεί ο θηλασμός του μωρού τόσο υψηλότερος ο δείκτης νοημοσύνης του κατά την προσχολική και σχολική ηλικία. Το συμπέρασμα ανήκει σε ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Η έρευνα καταλήγει, εν ολίγοις, στο συμπέρασμα ότι ο παρατεταμένος θηλασμός αυξάνει τις γλωσσικές επιδόσεις των παιδιών στην ηλικία των τριών ετών, καθώς επίσης τη λεκτική και μη λεκτική νοημοσύνη του στην ηλικία των επτά ετών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μάντι Μπέλφορτ, δήλωσαν πως στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.300 παιδιά. Για κάθε πρόσθετο μήνα θηλασμού, υπήρχε μια περαιτέρω βελτίωση στην επίδοση τόσο των τρίχρονων, όσο και των επτάχρονων παιδιών στα γλωσσικά τεστ, καθώς επίσης και στα τεστ λεκτικής και μη λεκτικής νοημοσύνης. Από την άλλη, πάντως, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια ανάλογη βελτίωση στα τεστ κινητικών ικανοτήτων, μνήμης και δεξιότητας στο σχέδιο.
Όπως είπαν οι ερευνητές, η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων πως το μωρό πρέπει να διατρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες, σε συνδυασμό με το συνθετικό βρεφικό γάλα.
Στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ο ελληνικής καταγωγής γιατρός, Δημήτρης Χρηστάκης, του Ινστιτούτου Ερευνών του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ, επισημαίνει πως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο θηλασμός του μωρού επί ένα έτος αναμένεται να αυξήσει τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού κατά περίπου τέσσερις μονάδες.
Σήμερα, το πρόβλημα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ότι οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν μεν τον θηλασμό, όμως τον διακόπτουν σχετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ περίπου το 70% των γυναικών θηλάζουν το βρέφος τους, όμως μετά από έξι μήνες μόνο οι μισές (35%) συνεχίζουν. Όπως αναφέρει ο Δ. Χρηστάκης, οι χώροι εργασίας πρέπει να διευκολύνουν τις θηλάζουσες μητέρες, ενώ ο δημόσιος θηλασμός πρέπει να αποστιγματιστεί, με τις κατάλληλες καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού.

http://www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: