Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Γιατί νιαουρίζει τόσο πολύ η γάτα μου;

Γιατί νιαουρίζει τόσο πολύ η γάτα μου;
Το επίμονο, συνεχόμενο νιαούρισμα της γάτας μας είναι φυσικό να μας προβληματίσει. Για να κατανοήσουμε τι προσπαθεί να εκδηλώσει η γάτα νιαουρίζοντας, πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτόν τον τρόπο έκφρασή της.
Γιατί νιαουρίζουν, λοιπόν, οι γάτες; Οι αιτίες αλλάζουν, ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και κινείται η τετράποδη φίλη μας.

Τα μικρά γατάκια νιαουρίζουν στις μητέρες τους όταν πεινούν, όταν κρυώνουν ή όταν φοβούνται. Όταν μεγαλώσουν, όμως, χρησιμοποιούν και άλλoυς τρόπους έκφρασης - γρυλίζουν, ξεφυσούν έντονα, oυρλιάζουν - όταν επικοινωνούν μεταξύ τους. Το νιαούρισμα, συνήθως, χρησιμοποιείται για την επαφή τους με τον άνθρωπο.

Φυσικά, η ένταση και η συχνότητα του νιαουρίσματος ποικίλλει ανάλογα με τις ράτσες και διαφέρει ακόμα και σε γάτες της ίδιας ράτσας. Οι ράτσες της ανατολής για παράδειγμα, ειδικά οι Σιαμέζες, έχουν την τάση να νιαουρίζουν συχνά - πυκνά - γιαυτό αν το υπερβολικό νιαούρισμα σας ενοχλεί ενδεχομένως να προσανατολιστείτε σε κάποια άλλη ράτσα. Εξάλλου, τα καταφύγια είναι γεμάτα αδέσποτα γατάκια που αναζητούν το νέο τους σπίτι!

Κάποιες άλλες γάτες φαίνεται πως αρέσκονται στο να ακούν την ίδια τους τη φωνή ενώ άλλες έχουν την τάση να... συζητούν με τους ιδιοκτήτες τους! Αν η γάτα σας "μιλά" λίγο περισσότερο από όσο συνηθίζει ή όσο θα θέλατε, προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία αρχικά. Όταν το καταφέρετε, μπορείτε να την κάνετε να περιορίσει το νιαούρισμά της.

Οι γάτες νιαουρίζουν για πολλούς λόγους, σοβαρούς ή άνευ ουσίας. Μια γάτα, τις περισσότερες φορές, νιαουρίζει επειδή :

α) Είναι άρρωστη. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να την πάτε στον κτηνίατρο ώστε να την εξετάσει. Πολλές ασθένειες κάνουν μια γάτα να νιώθει πείνα, δίψα ή πόνο - αισθήματα τα οποία θα την κάνουν να νιαουρίζει υπερβολικά. Οι ηλικιωμένες γάτες επίσης τυχαίνει να αναπτύξουν υπερενεργητικό θυροειδή ή βλάβη στο ήπαρ, που επίσης την κάνουν να νιαουρίζει.

β) Ζητά την προσοχή σας. Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουν κάποιοι, οι γάτες δεν αρέσκονται στη μοναξιά. Συχνά νιαουρίζουν για να ξεκινήσουν κάποιο παιχνίδι, για να εξασφαλίσουν κάποιο χάδι σας ή για να σας κάνουν να τους μιλήσετε! Αν θέλετε να περιορίσετε τα νιαουρίσματα μιας γάτας που αναζητά την προσοχή σας, σταματείτε να ανταποκρίνεστε κάθε φορά.

Δεν εννοούμε, φυσικά, να αδιαφορείτε πλήρως - αλλά να την προσέχετε περισσότερο όσο είναι ήσυχη! Αν αρχίσει και πάλι να νιαουρίζει, κοιτάξτε αλλού ή απομακρυνθείτε. Μην την αγνοείτε όμως. Περνάτε καθημερινά χρόνο μαζί της παίζοντας, χαϊδεύοντάς την και μιλώντας της. Το κουρασμένο κατοικίδιο είναι κατά κανόνα πιο ήσυχο!

γ) Θέλει φαγητό. Κάποιες γάτες νιαουρίζουν κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στην κουζίνα ή ακούσει ήχο από πιάτα και σερβίτσια, αναζητώντας έστω και μια μπουκιά φαγητό! Πολλές γάτες, όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού τους, νιαουρίζουν επίσης έντονα. Αν αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση, μην ταϊζετε τη γάτα σας όταν κλαίει. Περιμένετε μέχρι να ησυχάσει και τότε δώστε της το φαγητό της. Μην της δίνετε λιχουδιές επειδή θέλετε να την κάνετε να σταματήσει το νιαούρισμα - αφού έτσι θέτετε τις βάσεις μιας καλομαθημένης και γκρινιάρας γάτας!

δ) Θέλει να σας χαιρετήσει. Πολλές γάτες νιαουρίζουν όταν ο ιδιοκτήτης τους μπαίνει στο σπίτι - ή ακόμα και όταν τον συναντούν σε κάποιο δωμάτιο! Το συνήθειο αυτό δεν κόβεται εύκολα αλλά δεν είναι και τόσο δυσάρεστο - εκλάβετέ το ως έναν τρόπο με τον οποίο η γάτα εκφράζει τη χαρά της που σας βλέπει.

Επισυναπτόμενη Εικόνα : cat-meow.jpeg

ε) Νιώθει μοναξιά. Αν η γάτα σας περνάει πολλές ώρες της ημέρας μόνη της, προσπαθήστε να το αλλάξετε. Αφιερώστε της περισσότερο χρόνο ή σκεφτείτε το ενδεχόμενο να της φέρετε παρέα! Η υιοθεσία μιας νέας γάτας φυσικά δεν είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση - διαβάστε περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο.
στ) Έχει άγχος. Οι γάτες που νιώθουν άγχος συχνά είναι πιο θορυβώδεις. Ένα νέο κατοικίδιο ή μωρό, μια μετακόμιση, μια ασθένεια, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή κατοικιδίου μπορεί να στενοχωρέσει ή να αγχώσει τη γάτα σας, κάνοντάς την να νιαουρίζει συχνότερα από ό,τι συνήθως. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι ακριβώς είναι αυτό που τη στενοχωρεί και βοηθήστε την να προσαρμοστεί σε κάθε νέα αλλαγή. Αν δεν τα καταφέρνετε, αφιερώστε της περισσότερο χρόνο και φροντίδα.

ζ) Έχει μεγαλώσει ηλικιακά. Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, ενδέχεται να υποφέρουν από τυχόν νοητικές διαταραχές όσο μεγαλώνουν. Αποπροσανατολίζονται ή γκρινιάζουν δίχως προφανή λόγο - ειδικά το βράδυ. Η χρήση μιας μικρής λάμπας νυκτός μπορεί να τη βοηθήσει. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί η συνδρομή και του κτηνιάτρου σας.

η) Θέλει να ζευγαρώσει. Αν η γάτα σας δεν έχει στειρωθεί, θα είναι πολύ πιο θορυβώδης - ανεξάρτητα από το φύλλο της. Η λύση στις περιπτώσεις αυτές είναι προφανώς η στείρωση, της οποίας τα ωφέλη πάντως δεν περιορίζονται μόνο στην ελάττωση του νιαουρίσματος!

Τι δεν πρέπει να κάνετε
  • Μην τιμωρείτε τη γάτα σας. Τα χτυπήματα και οι φωνές θα έχουν, τις περισσότερες φωνές, αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλατε. Αντίθετα, αν υιοθετήσετε τέτοιες τακτικές, θα κάνετε τη γάτα σας να μη σας εμπιστέυεται και να χάσει τα όμορφα αισθήματα που είχε για σας!
  • Μην αδιαφορείτε. Πολλές φορές οι γάτες έχουν συγκεκριμένο λόγο που τις κάνει να νιαουρίζουν - και λόγο που αξίζει της προσοχής σας. Ελέγξτε μήπως δεν μπορούν να φτάσουν στην άμμο τους, μήπως έχουν παγιδευθεί κάπου, μήπως δεν έχουν νερό στο πιατάκι τους. Ελέγχετέ τες κάθε φορά που νιαουρίζουν, ώστε να εξακριβώσετε αν αναζητούν την προσοχή σας βάσιμα ή αν μπορείτε να τις αγνοήσετε.
  • Μην τα παρατάτε! Αν η γάτα σας μάθει να παίρνει ό,τι θέλει νιαουρίζοντας θα νιαουρίζει συχνότερα και δυνατότερα, όταν νιώσει ότι δεν ικανοποιείτε την κάθε της επιθυμία! Με άλλα λόγια, η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς. Επιβραβεύετε την ήσυχη, ήρεμη συμπεριφορά της και αγνοείτε - σε λογικά πλαίσια - τα νιαουρίσματά της. Σύντομα θα αντιληφθεί πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται!
Πόσο ήσυχη είναι η δική σας γάτα; Πώς ανταποκρίνεστε εσείς στο νιαούρισμά της;
 πηγή μας και γι αυτό το υπέροχο άρθρο είναι

 http://petfriends.gr/_/gata/symviosi-gatas-anthropou/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84
%CE%AF-%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85-r452

Δεν υπάρχουν σχόλια: