/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home   About   Member   Contact
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Σπαράγγι το απόλυτο θαύμα







Ένα τρόφιμο εξαιρετικό , με τόσο χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο .Κατάλληλο για δίαιτα. Με εξαιρετικές ιδιότητες.
Κάνει καλό στην υγεία μας, βοηθά τα μαλλιά μας, τα νύχια μας και το δέρμα μας. Κάνει καλό στα καρδιαγγειακά, ενώ συγκαταλέγεται στα τρόφιμα που βοηθούν τη γονιμότητα. Το Asparagus officinalis (σπαρράγγι) της οικογένειας των Λιλιιδών, είναιτρόφιμο που στην οικογένειά του ανήκον και τα πράσα, τα σκόρδα - τα κρεμμύδια. Το φυτό σπαράγγι, δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια που μοιάζουν με λέπια. Καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό, αφού έχει εξαιρετική ομορφιά.
Τα τελευταία χρόνια τείνει να μπει στο διαιτολόγιο μας, ενώ στο εξωτερικό καταναλώνεται και λατρεύεται. Πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του, ενώ άλλοι δεν ξέρουν πώς να του συμπεριφερθούν-πώς να το μαγειρέψουν- πώς να το φάνε.
Παρακάτω παρουσιάζονται όλα αυτά που θα πρέπει να ξέρουμε για το σπαράγγι, το απόλυτο θαύμα.
Θρεπτικά συστατικά και είδη σπαραγγιού:
Το σπαράγγι υπάρχει σε τέσσερις κατηγορίες:
1- Τα λευκά σπαράγγια, όπου σε όλο τους το σώμα είναι λευκά. Δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, οπότε και δεν αναπτύσσεται η χλωροφύλλη και γι αυτό έχουν το χρώμα αυτό. Τα σπαράγγια αυτά καλύπτονται με νέο στρώμα από χώμα καθημερινά. Είναι σαρκώδη και έχουν πολύ απαλή –τρυφερή γεύση.
2- Τα ιώδη σπαράγγια: ο οφθαλμός παρουσιάζει χρωματισμό μεταξύ ροζ και ιώδους

3- Τα ιώδη/πράσινα σπαράγγια: μέρος των σπαραγγιών αυτών παρουσιάζει ιώδη και πράσινο χρωματισμό
4- Τα πράσινα σπαράγγια:Που στο μεγαλύτεο-εάν όχι σε όλο τους το σώμα, είναι πράσινα. Τα σπαράγγια αυτά(τα πράσινα), αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στην χλωροφύλλη.




Πολλά είναι τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ πολύ λίγη είναι η ενέργεια που αποδίδει…Αποδίδει 20-30Kcal, Στα 100γρ. βραστού προϊόντος. Έντονα διουρητικό τρόφιμο, λόγο μιας ουσίας που περιέχει, τηνασπαραγίνη, ενώ παράλληλα δίνει και ένα μεγάλο ποσοστό νερού- 90-95% στο σύνολό του.
Εκτός των άλλων, περιέχει και την γλουταθιόνη, μια ουσία η οποία και συγκαταλέγεται στις ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Περιέχει και την ερυθρίνη, που είναι πολύ καλή για την ενδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων
Αναλυτικότερα:
Θρεπτικά συστατικά 100γρ. Βραστού σπαραγγιού
Kcal(Ενέργεια-χιλιοθερμίδες) 20
Πρωτεΐνες 2,2
Υδατάνθρακες 3,6
Λίπη 0,2
Κάλιο mg 183
Νάτριο mg 1
Φώφορος mg 50
Σίδηρος mg 0,6
Ρετινόλη μg 90
Βιταμίνη Α μg 45
Βιταμίνη C mg 26
Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) mg 0,8
Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) mg 0,4
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) mg 1,4
Φυλλικό οξύ (Βιταμίνη B9) μg 3,9
Βιταμίνη Ε mg 1
*Οι περιπτώσεις που δεν συνίσταται η κατανάλωση του είναι: οι ρευματισμοί, οι κυστίτιδες, τα αρθριτικά και η ποδάγρα.










Νόστιμες συνταγές με σπαράγγια:
1)Σαλάτα με σπαράγγια:
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το σπαράγγι συνοδεύει ευχάριστα το κοτόπουλο, το ψάρι ή το κρέας.
Θαυμάσιο σα σαλάτα , προσθέτει πλούσια γεύση, στο τραπέζι σας, ενώ η ουδέτερή του γεύση, το κάνει να ταιριάζει με όλα!!!..
Υλικά:
150-200γρ. σπαράγγια(για 1 μερίδα σαλάτα)
Ξύδι (λευκό) ή λεμόνι
Κρεμμύδι (για όσους το αγαπούν)
Άνιθος (ή Πιπέρι)
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Προετοιμασία-εκτέλεση:
Πλένω τα σπαράγγια, καθαρίζουμε τη φλούδα τους.
Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, ή με ένα μαχαίρι. Είναι καλό να αφαιρεθούν τα δύο τρίτα του βλαστού, προς τη βάση του σπαραγγιού.
Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ολόκληρα, ενώ μια συμβουλή για να μη σπάσουν, είναι πριν τα βράσουμε να τα δένουμε με κλωστή σε ματσάκι ή διαφορετικά εάν τα θέλουμε σε κύβους, μπορούμε να τα κόψουμε.
Τα σπαράγγια πρέπει να είναι καλοβρασμένα, γιατί διαφορετικά οι ίνες που έχουν, αλλοιώνουν τη γεύση τους.
Τα βάζω να βράσουν σε κατσαρόλα με νερό που βράζει .
Τα αφήνω για 15-20 λεπτά .
Τα σουρώνω και τα τοποθετώ σε ένα πιάτο.
Σε ένα μπόλ, βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά, που αγαπώ (ψιλοκομμένο το κρεμμύδι ή ο άνηθος), τα κάνω σώς και περιχύνω τα σπαράγγια.
Μια σαλάτα τόσο θρεπτική, με μικρή θερμιδική αξία και τεράστια θρεπτική. Απολαύστε την όπως την αγαπάτε - κρύα ή ζεστή.
Ομελέτα με σπαράγγια
Υλικά:
2 αυγά-1 φέτα ψωμί
100-150γρ. σπαράγγια βρασμένα και στραγγισμένα
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Προετοιμασία-εκτέλεση:
Σε αντί-κολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, τη φέτα ψωμί σε κυβάκια και τα σπαράγγια σε κυβάκια
Παράλληλα σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά-με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε το μίγμα αβγού πάνω στο ψωμί-σπαράγγια και αν μπορώ, μόλις ψηθεί από τη μία πλευρά, γυρίζω την ομελέτα και από την άλλη. Διαφορετικά ανακατεύω την ομελέτα μου.
Το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει !  ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Μη ψωνίζετε σπαράγγια με ανομοιόμορφο-χλωμό χρώμα, ή μαλακά σπαράγγια και κιτρινισμένα.


πηγή μας για το ενημερωτικό αυτό άρθρο είναι
 http://www.bioagros.gr/modules/esnews/index.php?v=vo&cid=2&id=61

Δημοσίευση σχολίου