Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Το καδράκι με τα δέκα υπέροχα πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας






 
kadro
Ο παιδικός σταθμός έκλεισε για το καλοκαίρι και κάνοντας μια αναδρομή μπορώ να πω ότι το παιδί μου άλλαξε, μεγάλωσε, έμαθε και πήρε πολλά πράγματα από τον παιδικό. Η βελτίωση της ομιλίας του είναι αισθητή, η έκφραση των συναισθημάτων καλύτερη, σιγοψιθυρίζει τραγουδάκια που δεν του μάθαμε εμείς και η δουλειά των δασκάλων του φαίνεται. Την Τετάρτη που έκλεισε λοιπόν ο παιδικός η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη, γιατί πραγματικά η κυρία Ελένη, η ιδιοκτήτρια, με είχε βοηθήσει πάρα πολύ με τις συμβουλές της για το πώς θα αντιμετωπίσω τις συμπεριφορές του Αλέξανδρου και να γίνω καλύτερη ως μητέρα.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα υπέροχο καδράκι που μας έκανε δώρο σε όλους τους γονείς κατά την τελευταία γιορτή του παιδικού. Διαβάστε τι μπορείτε να πείτε στο παιδί σας για να θεμελιώσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μαζί του.
1. Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου.
Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά – είναι ό,τι πιο υπέροχο μπορεί να ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλια για να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.
2. Είναι καλό να μιλάς.
Όταν ένα παιδί μιλάει για κάτι, συνήθως δεν λέει αερολογίες, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο πρέπει να χειριστεί μια κατάσταση. Αντί λοιπόν να του πείτε “σταμάτα να λες κουταμάρες” δοκιμάστε το “έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε”. Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει μια κατάσταση.

3. Είμαι πολύ περήφανος-η για σένα. Τα κατάφερες πολύ καλά.
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο περήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε – απλό ή σύνθετο – του δίνει κίνητρο για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του.
4. Είπα, όχι.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια της υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς αισθάνονται ανασφαλή.
5. Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος/η.
Η πιο κοινή απάντηση σ΄ένα παιδιί που κλαίει είναι “έλα, έλα τώρα, μην κλαις”. Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πώς είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματα του. Αν το παιδί πονάει ή είναι στενοχωρημένο, δοκιμάστε να του πείτε “αν σε πονάει κλάψε μέχρι να σου περάσει”. Δίνοντας του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί με τα συναισθήματα του το ίδιο και όχι όπως νομίζετε εσείς πως πρέπει να νιώσει.
6. Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να κάνεις ο,τιδήποτε.
Τα παιδιά σήμερα έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Όλο και με κάτι ασχολούνται: μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, αθλητισμός. Αρκεί να το πουν οι γονείς και τα παιδιά είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα. Όμως, όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά, έχουν ανάγκη από χρόνο χωρίς να κάνουν τίποτε, να ξεκουραστούν και να ονειροπολήσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιδιού, αλλά και το παιχνίδι που χρειάζεται.
7. Δεν πειράζει να κάνεις λάθη.
Ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις σας το να μείνετε ήρεμοι όταν το παιδί σας κάνει κάποια ζημιά. Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο να το βοηθήσετε να το διορθώσετε μαζί και να του πείτε πώς όλοι κάνουν λάθη αρκεί να τα διορθώνουν. Όλα τα παιδιά κάνουν ατυχήματα. Το να τα κρατάτε σε απόσταση ή το να φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος, σε καμία περίπτωση δεν τα βοηθούν να νιώσουν αυτοπεποίθηση, να μεγαλώσουν νιώθοντας ικανά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
8. Είσαι πολύ έξυπνος/ η που τα κατάφερες.
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φτιάχνει μόνο του κάτι ή να λύνει δύσκολα παιχνίδια, το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση. Αν πάλι αποτύχει να του πείτε “μπράβο σου που προσπάθησες!”.
9. Μου αρέσεις γιατί είσαι εσύ.
Την άνευ όρων αγάπη την έχουμε ανάγκη όλοι. Ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο να ξέρει και να αισθάνεται πως είναι πολύ καλά όπως είναι εκείνη τη στιγμή. Λέγοντάς του κάτι τέτοιο του λέτε ταυτόχρονα πως δεν χρειάζεται να σας αποδείξει τίποτα, αρκεί που βρίσκεται εκεί για σας.
10. Σ’ αγαπώ.
Είναι οι πιο όμορφες λέξεις που θα μπορούσε να ακούσει ένα παιδί. Ως γονείς, οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Αυτές ήταν οι δέκα υπέροχες συμβουλές ζωής που κρύβουν την αγάπη και την κατανόηση που έχει ανάγκη ο παιδικός κόσμος για να ανθίσει και να αναπτυχθεί. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι οι γονείς είναι πώς θα πλησιάσουμε, πώς θα αναθρέψουμε, πώς θα διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας. Αυτό ίσως που δεν συνηδητοποιούμε είναι ότι τα παιδιά μας τελικά είναι αυτά που μας κάνουν καλύτερους γονείς. Γι’ αυτό μην απελπίζεστε όταν κάνετε λάθη. Η συμβουλή αρ. 7 ισχύει και για εμάς τους γονείς: μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε κι εμείς. Απλά μην ξεχνάτε τη συμβουλή αρ. 10. Είναι σημαντικό να τη λέτε και να την εννοείτε και να τη δείχνετε με πράξεις. Πείτε σ’ αγαπώ για να μάθει και το παιδί σας να το λέει. Και τότε ποιος ξέρει… ίσως χωρίς να το συνειδητοποιείτε να έχετε βάλει ένα λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος καλύτερος .


τα αγάπησα και το λάτρεψα ..ποτέ δεν άκουσα κάτι παρόμοιο από την δική μου μητέρα ..
πάντα αυστηρή πολύ και φειδωλή στις καλές κουβέντες της .








 πηγή μου για αυτό το υπέροχο κείμενο άρθρο ...


http://poseginamana.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-10-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: