Σελίδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η τέχνη του βρεφικού μασάζ

Για το μεγαλύτερο παιδί, η σωματική επαφή γίνεται με το αγκάλιασμα, το χάδι, τα παιχνίδια σώμα με σώμα με τους γονείς. Για το μωρό, όλα αυτά μπορούν να γίνουν με το μασάζ, που προσφέρει καταπληκτικά πλεονεκτήματα, γιατί η αφή, το άγγιγμα και τα ερεθίσματα που παίρνει το μωρό είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
  • Αρχίστε σιγά σιγά λίγα λεπτά κάθε μέρα.
  • Διαλέξτε κάποια ήσυχη ώρα, που δεν έχετε άλλες υποχρεώσεις.
  • Εξασφαλίστε ένα άνετο, ήρεμο περιβάλλον, με καλή θερμοκρασία.
  • Βάλτε το μωρό σε ένα μεγάλο στρωσίδι πάνω στο κρεβάτι σας ή στην αλλαξιέρα.
  • Αν νομίζετε ότι δεν νιώθει άνετα γυμνό (κρυώνει), σκεπάστε το με ένα ελαφρύ σκέπασμα χωρίς να το τυλίξετε και ξεσκεπάζετε μόνο το σημείο που κάνετε μασάζ.
  • Βάλτε παιδικό λάδι στα χέρια σας και τρίψτε τα για να ζεσταθούν.
  • Προσέξτε ιδιαίτερα να μην πάει λάδι στα μάτια του παιδιού.
  • Κάνετε απαλές μαλάξεις με ήπιες κινήσεις. Μην πιέζετε το δέρμα τόσο βαθιά ώστε να ασπρίζει, αλλά ούτε τόσο απαλά ώστε να γαργαλιέται.
  • Αν δείτε ότι ενοχλείται από κάποιες κινήσεις, πηγαίνετε σε άλλο σημείο του σώματος.
  • Αν δείτε ότι το μωρό δεν ευχαριστιέται… σταματήστε.
  • Μην το παρακάνετε. Για τον πρώτο μήνα, μην ξεπεράσετε τα πέντε λεπτά. Στους τρεις μήνες μπορείτε να φτάσετε τα 10-15 λεπτά.

Πρόσωπο
Κάνετε κυκλικές κινήσεις με τους αντίχειρες στο μέτωπο, μετά διαγράψτε μία καρδιά στο πρόσωπό του, αρχίζοντας από την ρίζα της μύτης και καταλήγοντας στο σαγόνι. Κάνετε απαλές, κυκλικές κινήσεις στο τριχωτό του κεφαλιού.
Θώρακας
Αρχίζοντας από το κέντρο του θώρακα, το στέρνο, ακολουθήστε τις πλευρές προς τα πίσω. Μπορείτε να κάνετε μασάζ και στις δύο πλευρές του θώρακα, εναλλάξ.
Κοιλιά
Με όλα σας τα δάχτυλα, γλιστρήστε στην κοιλιά πιέζοντας κυκλικά γύρω από τον αφαλό κατά τη φορά του ρολογιού (από τα δεξιά του παιδιού προς τα αριστερά). Αυτό διευκολύνει την κίνηση του εντέρου. Κάνετε σταδιακά μεγαλύτερους κύκλους, πάντοτε κάτω από το πλευρικό τόξο.
Χέρια
Αρχίστε από την παλάμη με κυκλικές κινήσεις από την βάση των δαχτύλων  προς τον καρπό. Κάντε μασάζ σε κάθε δάχτυλο πιέζοντας με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, σαν να του φοράτε γάντια. Κάντε βραχιόλι τον δείκτη και τον αντίχειρα σας και σύρτε το με ελαφριά πίεση από τον καρπό στον ώμο και αντίθετα. Μην πιέζετε την άρθρωση του καρπού ή του αγκώνα.
Πόδια
Κρατήστε το πόδι στα δύο σας χέρια. Ανασηκώστε το ελαφρά λυγισμένο. Γλυστρίστε το χέρι σας πιέζοντας από τον μηρό προς τη λεκάνη και αντίστροφα, αλλάζοντας χέρια. Οι κινήσεις σας είναι σαν να «αρμέγουν» το πόδι. Μην ασκείτε πίεση στον αστράγαλο και στο γόνατο μπρος ή πίσω. Στις πατούσες, με μικρές κυκλικές κινήσεις του αντίχειρα, προχωρήστε από την φτέρνα προς τα δάχτυλα. Πέστε απαλά ένα ένα δάχτυλο.
Πλάτη
Γυρίστε το μωρό μπρούμυτα. Διατρέξτε με μικρές κυκλικές κινήσεις την σπονδυλική στήλη δεξιά και αριστερά από την ουρά προς το κεφάλι. Κάντε ξανά μασάζ στους μηρούς από την πίσω μεριά. Γλιστρήστε το χέρι σας κατεβαίνοντας από τον λαιμό στην πλάτη, στις φτέρνες.
Τελειώστε κρατώντας για λίγο το μωρό ζεστά στον κόρφο σας προτού το ντύσετε.

http://www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: