Σελίδες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

"Προστάτες" ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη οι σκύλοι

"Προστάτες" ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη οι σκύλοι
Σκύλοι οι οποίοι έχουν περάσει από ειδική εκπαίδεση μπορούν να ανιχνεύσουν υπογλυκαιμικές και υπεργλυκαιμικες κρίσεις σε διαβητικούς. Αυτό αναφέρεται σε βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Plos One" και στην οποία αναφέρεται με άρθρο της, σήμερα, η εφημερίδα "Το Βήμα".
Στη μελέτη αναφέρεται πως οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν, χάρη στην αυξημένη τους όσφρηση, να αντιλαμβάνονται χημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό του ιδιοκτήτη τους μέσω της ανάσας ή του ιδρώτα τους. Έτσι, μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον κίνδυνο μιας κρίσης.

Η μελέτη βασίστηκε στην επίβλεψη 17 κατάλληλα εκπαιδευμένων σκύλων οι οποίοι μπορούσαν να εντοπίσουν την απότομη πτώση ή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών αφεντικών τους. Όπως αποδείχθηκε, οι 17 διαβητικοί που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπιζαν, χάρη στη βοήθεια των σκύλων τους, λιγότερες κρίσεις και ζητούσαν σπανιότερα ιατρική βοήθεια, αποκτώντας πλέον μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπαιδευμένος σκύλος προειδοποιούσε το αφεντικό του κάθε φορά που αισθανόταν την απότομη μεταβολή του επίπεδου της γλυκόζης στο αίμα - αν και με διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας σε κάθε περίπτωση.

Η δρ. Νίκολα Ρούνι, επικεφαλής της μελέτης, ανάφερε χαρακτηριστικά πως "Μερικοί από τους ιδιοκτήτες ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, περιγράφουν ότι δέχονταν την προειδοποίηση του τετράποδου φίλου τους ήδη μόλις τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους άρχιζαν να πέφτουν και προτού αυτά φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ζώα αυτά ενδεχομένως να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία στους ασθενείς».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν, παρόμοιες μελέτες έδειξαν πως αντίστοιχα εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν, και πάλι χάρη στην όσφρησή τους, να εντοπίσουν ακόμα και καρκινικούς όγκους εξαιτίας των χημικών ουσιών που αυτοί απελευθερώνουν!

http://petfriends.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: