Σελίδες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Μεταμόρφωση ντουλάπας τώρα!



Έχεις κάτι να φορέσεις – απλώς δεν ξέρεις πού το έχεις! Χρησιμοποίησε τις συμβουλές οργάνωσης της ντουλάπας σου από την ειδικό, για να ξαναβρείς την ηρεμία σου.

1. Υπολόγισε τον προϋπολογισμό σου
Μπορείς να ξοδέψεις ελάχιστα μέχρι και χιλιάδες ευρώ για να την ξαναφτιάξεις. Με τις ιδέες που σου δίνουμε μπορείς να κάνεις μόνη σου τη μεταμόρφωση με λιγότερα από €300. Εάν, όμως, νομίζεις πως όλη αυτή η εργασία αποκατάστασης της ντουλάπας απλώς θα αυξήσει το άγχος σου, ανάθεσέ την αλλού. Ανάλογα με το μέγεθος με το οποίο έχεις να κάνεις, υπολόγισε ότι θα δαπανήσεις από €300 για ένα απλό σύστημα οργάνωσης μέχρι €5.000 για χώρο προσαρμοσμένο στα μέτρα σου.

2. Βγάλε τη μεζούρα
Το μυστικό για τη λύση είναι να έρθεις αντιμέτωπη με τη σκληρή αλήθεια: η ποσότητα ρούχων που διαθέτεις πρέπει να καθορίζεται από το χώρο που έχει η ντουλάπα σου – τελεία.

  • Ξεκίνα βγάζοντας έξω τα πάντα –φτιάξε ξεχωριστές στοίβες για τα παπούτσια και τα διαφορετικά είδη ρουχισμού (παντελόνια, κοστούμια, επίσημα ρούχα, ό,τι νομίζεις εσύ)–, έπειτα μέτρησε το μήκος, το ύψος και το βάθος του χώρου που έχεις. Αυτό μπορεί να είναι το σημείο που λες: «Ουφ, δε χρειάζεται να το κάνω αυτό τώρα!». Πίστεψέ μας, όμως, καλύτερα να ξοδέψεις 2 ώρες το Σαββατοκύριακο παρά 20 λεπτά κάθε μέρα κάνοντας άνω-κάτω τα ρούχα σου.
  • Πάρε τις διαστάσεις μαζί σου όταν πας για να αγοράσεις διαχωριστικά ραφιών, κρεμάστρες και διάφορα άλλα. Υπολογίζεται ότι σε χώρο 30 με 35 εκατοστών μπορείς να χωρέσεις τα εξής: 12 παντελόνια, 15 πουκάμισα ή 6 σακάκια ή μπουφάν. Αυτό θα σου δώσει μια γενική ιδέα για το πόσα πράγματα θα μπορέσεις να ξαναβάλεις στη ντουλάπα σου.

3. Εκμεταλλεύσου και το τελευταίο εκατοστό
Το κυρίαρχο θέμα όταν οργανώνεις μια ντουλάπα πρέπει να είναι «τα πάντα στη θέση τους». Τα παρακάτω αντικείμενα θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί.
- Μία συρταριέρα ή μία βέργα κρεμάσματος
Αυτά θα σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς τον άχρηστο χώρο κάτω από τα πιο κοντά ρούχα. Αποθήκευσε διπλωμένα τα μπλουζάκια και τα πουλόβερ σε μια συρταριέρα ή βάλε τα πιο κοντά ρούχα σε διπλή βέργα κρεμάσματος, που μπαίνει πάνω ή κάτω από την ήδη υπάρχουσα βέργα (δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τρυπάνι).
- Κρεμαστή θήκη για πουλόβερ
Είναι μια άλλη επιλογή για ρούχα που διπλώνονται και συνήθως καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στην ντουλάπα. Θα βρεις οικολογικές επιλογές από ανακυκλωμένα υλικά.
- Διαχωριστικά ραφιών
Στις περισσότερες ντουλάπες, ο χώρος των ραφιών είναι πολύτιμος. Για το λόγο αυτόν, υπάρχουν διαχωριστικά ραφιών που τοποθετούνται εύκολα στα ράφια.
- Κουτί για τσάντες
Δημιούργησε ειδικό χώρο για τις τσάντες σου με ειδικές θήκες που χωρούν στα συνήθους μεγέθους ράφια.
- Γάντζοι
Τοποθέτησε μερικούς στην εσωτερική πλευρά της πόρτας της ντουλάπας ή στον τοίχο δίπλα και κρέμασε σε αυτούς φουλάρια και ζώνες.






4. Ξεκαθάρισμα τώρα
Τώρα κοίτα τις στοίβες πάνω στο κρεβάτι σου.

  • Χώρισέ τες σε 3 κατηγορίες: αυτά που θα πετάξεις, αυτά που θα χαρίσεις κι αυτά που θα κρατήσεις.
  • Οτιδήποτε δεν επιδιορθώνεται ή έχει φθαρεί πολύ για να το χαρίσεις πρέπει να πάει στη στοίβα με αυτά που θα πετάξεις.
  • Τα κομμάτια που δεν είναι πια στη μόδα, δε σου κάνουν (όπως το μικροσκοπικό τζιν που κρατάς εδώ και 10 χρόνια) ή δε σου αρέσουν πια πηγαίνουν στη στοίβα με αυτά που θα χαρίσεις.
  • Η στοίβα με τα ρούχα που θα κρατήσεις είναι μόνο για όσα πληρούν τρία κριτήρια: σου αρέσουν, σου κάνουν και τα έχεις φορέσει τον τελευταίο χρόνο και ξέρεις ότι θα συνεχίσεις να τα φοράς. Εάν νομίζεις πως δεν μπορείς να αποφασίσεις ποια κομμάτια θα κρατήσεις και ποια όχι, ζήτα τη βοήθεια μιας φίλης.

5. Βελτίωσε την αποθήκευση παπουτσιών
Το πού θα αποθηκεύσεις τα παπούτσια σου εξαρτάται από το χώρο της ντουλάπας σου, αλλά θα πρέπει να βρίσκεις εύκολα το ζευγάρι που θέλεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αναγνωρίζεις εύκολα. Συστήνουμε να χρησιμοποιήσεις είτε μια διαφανή κρεμάστρα παπουτσιών 24 θέσεων για την πόρτα, είτε διαφανή κουτιά παπουτσιών σε διάφορα μεγέθη είτε μια αλουμινένια υποδοχή παπουτσιών.


6. Μετάτρεψε την ντουλάπα σε μπουτίκ
Δε μας προσελκύουν μόνο τα ρούχα στα μοδάτα καταστήματα, αλλά και ο τρόπος παρουσίασής τους. Τα ρούχα τοποθετούνται με τάξη και υπό μία έννοια αυτό είναι οπτικά ελκυστικό. Έχε το στο νου σου αυτό όταν ξαναβάζεις τα ρούχα στην ντουλάπα.

  • Ένας εύκολος τρόπος για να κάνεις δελεαστικό το χώρο είναι να πετάξεις τις συρμάτινες κρεμάστρες –χάνουν το σχήμα τους και ξεχειλώνουν τα ρούχα– και να επενδύσεις σε λεπτές κρεμάστρες –οπότε θα χωρούν περισσότερες στην ντουλάπα– με βελούδινα τελειώματα για να μη γλιστρούν τα ρούχα.
  • Στη συνέχεια, χώρισε τα ρούχα σε ομάδες: μπλούζες, σακάκια, φορέματα, φούστες, παντελόνια.
  • Εάν θέλεις να είσαι ακόμη πιο οργανωμένη, χώρισε στη συνέχεια κάθε ομάδα σε χρώματα. Όταν θα μπορείς να τα βλέπεις όλα, δε θα χαζεύεις την ντουλάπα σου κάθε πρωί ψάχνοντας τι θα φορέσεις
7. Δημιούργησε αποθηκευτικό χώρο εκτός ντουλάπας
Για να μην προκληθεί πάλι χαμός, φύλαξε στην ντουλάπα μόνο τα ρούχα που φοράς τώρα. Αποθήκευσε όλα τα υπόλοιπα, όπως τα ρούχα εκτός εποχής, τα φορέματα για ειδικές περιστάσεις και τα ρούχα εγκυμοσύνης κάπου αλλού. Εάν μένεις σε μικρό διαμέρισμα, φύλαξέ τα σε ειδικά διαφανή κουτιά αποθήκευσης και κρύψ' τα κάτω από το κρεβάτι. Τα κουτιά αυτά προστατεύουν τα ρούχα από την υγρασία και τη σκόνη.



8. Βάλε φωτισμό
Υπάρχουν ειδικές λάμπες που μιμούνται το φυσικό φως της ημέρας. Έτσι, δε θα βγεις από το σπίτι το χειμώνα φορώντας λάθος συνδυασμό χρωμάτων.

9. Υιοθέτησε νέα νοοτροπία στα ψώνια
Μόλις αποφασίσεις πόσα ρούχα θα κρατήσεις στην ντουλάπα σου χωρίς να προκληθεί ακαταστασία, φρόντισε να είσαι αυστηρή με τις καινούργιες αγορές. Όταν αγοράζεις κάτι νέο, πρέπει να πετάξεις κάτι παλιό. Μια άλλη στρατηγική είναι να επιθεωρείς την ντουλάπα σου με την αλλαγή της εποχής: ξεφορτώσου τα κομμάτια που τελικά δε φόρεσες καθώς και τα ρούχα της εποχής που έρχεται και που δε σου αρέσουν πια.


πηγή www.shape.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: