Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πόσο όμορφο είναι το σώμα μιας γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη




 Πόσο όμορφο είναι το σώμα μιας γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη;

της Cordelia Hebblethwaite
Πολλές γυναίκες καταλήγουν να έχουν σημάδια, ραγάδες και χαλαρό δέρμα αφού γεννήσουν. Είναι αλήθεια πως οι ίδιες προσπαθούν συχνά να το κρύψουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επιθυμούν να το προβάλλουν. Μία φωτογράφος όμως έκανε αποστολή της να επαναπροσδιορίσει την άποψη που έχουμε για την ομορφιά του γυναικείου σώματος.
Μια μέρα στις αρχές του περσινού έτους, η Jade Beall – μια νέα μαμά από το Tucson της Αριζόνα – πήγε στο στούντιό της με το πέντε μηνών μωράκι της, έβγαλε τα ρούχα της και τράβηξε μία σειρά από φωτογραφίες.
Το σώμα αυτό δεν της φαινόταν οικείο. Υπήρχαν βαθουλώματα και εξογκώματα τα οποία δεν είχε ποτέ της πριν από την εγκυμοσύνη. Και δεν της άρεσε πολύ αυτό που έβλεπε.
Αποφάσισε όμως να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες στο blog της – με στόχο να μοιραστεί με άλλους αυτή την πλευρά της μητρότητας που συνηθίζεται να παραμένει κρυμμένη στο σκοτάδι.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν συχνά το γυναικείο σώμα. Όχι όμως αυτά τα σώματα.
_68706500__mg_0350
«Πολλοί άνθρωποι μου λένε, «Ω, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σώμα», αναφέρει η Beall.
«Δεν θέλω οι άνθρωποι να πουν «Είναι αηδιαστικό», αλλά αντίθετα «Α, να μια γυναίκα απολύτως ανθρώπινη, ή μια γυναίκα της οποίας το σώμα έχει ουλές και σημάδια που έχουν ιστορίες να διηγηθούν».
«Στόχος μου είναι να βοηθήσω τις μαμάδες να αισθανθούν άξιες να ακούσουν πως είναι όμορφες».
Λίγο αργότερα, η Beall δημοσίευσε μία φωτογραφία στο Facebook που έδειχνε το στομάχι μιας φίλης της να έχει λακκάκια, με τα δυο παιδιά της κουρνιασμένα γλυκά στην αγκαλιά της.
Κυκλοφόρησε παντού. Άρχισε να κατακλύζεται με email και εκατοντάδες γυναίκες της έγραψαν λέγοντάς της πως ήθελαν και αυτές να βγάλει φωτογραφίες το σώμα τους μετά την εγκυμοσύνη.
Η Beall έχει πλέον φωτογραφίσει πάνω από 70 μητέρες που θα δημοσιευθούν στο επερχόμενό της βιβλίο, A Beautiful Body (Ένα Όμορφο Σώμα), που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο. Δεν χρησιμοποιεί μακιγιέζ, ούτε και ρετουσάρει τις φωτογραφίες ψηφιακά.
_68706501__jtb4551
«Όταν μου έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες με email μετά τη φωτογράφιση, θυμάμαι να με διαπερνά ένα ρίγος», λέει η Nicole Meade, μία από τις γυναίκες που προθυμοποιήθηκε να φωτογραφηθεί.
Οι περισσότερες γυναίκες που έλαβαν μέρος αισθάνονται ιδιαίτερα αμήχανα με το σώμα τους, και η Meade δεν αποτελούσε εξαίρεση.
Από τη στιγμή που έκανε το πρώτο της παιδί, προσπαθούσε να κρύψει το στομάχι της. Δεν συζητούσε καν να βάλει μπικίνι στην παραλία.
Έντρομη, αλλά αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την πρόκληση, η Meade πήρε τους τρεις γιους της μαζί στη φωτογράφιση και τους ζήτησε να φωτογραφηθούν μαζί της.
«Ρώτησα τα αγόρια, και είπαν «Ποιο το νόημα;» Και τους είπα πως θα το έκαναν αυτό για όλες τις ξαδέλφες τους και τα κορίτσια που μια μέρα θα είναι μαζί ή θα παντρευτούν και για τις κόρες τους – επειδή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αυτό για εμάς εκεί έξω», αναφέρει.
«Μου αρέσει η ιδέα πως τα παιδιά μου θα έχουν μια πραγματική αίσθηση του πώς θα είναι οι γυναίκες τους αφού κάνουν παιδιά.
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτα το σοκαριστικό ή το ανησυχητικό σε μία τέτοια φωτογραφία», λέει.
_68706502__jtb5874
Όταν η Demi Moore πόζαρε με τη μεγάλη, γυμνή κοιλιά της εγκυμοσύνης της στο εξώφυλλο του Vanity Fair το 1991, άνοιξε το δρόμο.
Από τότε οι φωτογραφίσεις με κοιλιές σε εγκυμοσύνη έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών. Οι φωτογραφίες μετά την εγκυμοσύνη όμως είναι μια άλλη ιστορία, αναφέρει η κοινωνιολόγος Meredith Nash.
Στις μέρες μας συνηθίζεται να εμφανίζονται τα σώματα των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη μονάχα σε θέματα που έχουν να κάνουν με διασημότητες και πόσο γρήγορα επέστρεψαν στα κιλά τους, συνεχίζει.
Αυτό δημιουργεί μία μη ρεαλιστική και στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας για πολλές γυναίκες – που ίσως ποτέ δεν ανακτήσουν το σώμα που είχαν πριν την εγκυμοσύνη.
Η Beall πιστεύει πως αν κάποια διάσημη έκανε για τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη αυτό που έκανε η Demi Moore, ίσως η γενικότερη στάση να μεταβάλλονταν.
«Αν θέλει κάποιος διάσημος σταρ να επικοινωνήσει μαζί μου, θα ήμουν πανευτυχής να ανταποκριθώ!» λέει γελώντας, προσθέτοντας πως ακόμη αναζητά εθελοντές.
Ο Max Vadukul όμως, ένας φωτογράφος με βάση τη Νέα Υόρκη που έχει δουλέψει με τη Vogue, δεν περιμένει να δει σύντομα μία τέτοια φωτογραφία σε ένα «πολυτελές» περιοδικό.
Η παρόρμηση να ρετουσαριστεί μία εικόνα είναι κάτι που οι περισσότεροι φωτογράφοι και συντάκτες περιοδικών δεν μπορούν να αντισταθούν, αναφέρει.
Και το να βάλεις τα μοντέλα ή της διάσημες να ποζάρουν με τις ραγάδες τους μπροστά στο φακό θα ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολο, μιας και η δουλειά τους, και ολόκληρος ο κλάδος, βασίζεται στο κραταιό ιδανικό της τελειότητας.
Για ορισμένους, η ιδέα πως οι ραγάδες είναι όμορφες μπορεί να είναι κάτι παρατραβηγμένο.
Η Beall λέει πως στις περισσότερες από τις πελάτισσές της δεν αρέσουν αρχικά οι φωτογραφίες και εστιάζουν στο ότι βλέπουν τις κηλίδες τους και άλλες προβληματικές περιοχές – ένα στρώμα λίπους, μια ρυτίδα, μια ραγάδα.
Όσο όμως τις βλέπουν, λέει, τόσο περισσότερο αρχίζουν να βλέπουν την ομορφιά στις εικόνες αυτές.
_68706505__jtb4134
Η Christina Berry, που φωτογραφήθηκε κι αυτή για το βιβλίο, λέει πως πάντα πάλευε να αγαπήσει το σώμα της, όμως η φωτογράφιση αυτή την γέμισε αυτοπεποίθηση.
«Είναι ακόμη ένα έργο υπό εξέλιξη. Δε θα πω πως κάθε μέρα αισθάνομαι 100% σέξι ή σίγουρη για τον εαυτό μου», αναφέρει.
«Θυμάμαι όμως τι έκανα και ξανακοιτάζω τις φωτογραφίες μου και λέω «Πωπω, είμαι όμορφη!»
Ο άντρας της Chris λέει πως οι άντρες τείνουν να κάνουν μόνο επιπόλαιες συζητήσεις μεταξύ τους σχετικά με το πώς είναι ή θα είναι τα σώματα των συντρόφων τους μετά την εγκυμοσύνη – και δεν είναι κατά κύριο λόγο προετοιμασμένοι για την πραγματικότητα.
«Βλέποντας τις φωτογραφίες και βλέποντας επίσης τις φωτογραφίες άλλων γυναικών, με οδήγησε στο να σκεφτώ «Φίλε, είμαι κάπως γάϊδαρος που δεν αναγνωρίζω ποια είναι τα αληθινά, σημαντικά πράγματα όσον αφορά στην εμφάνισή της».
«Είναι που γέννησε, γι’ αυτό έχει αυτά τα σημάδια. Εγώ δεν χρειάζεται να τα υπομείνω  αυτά – αυτή όμως πρέπει.
«Πιστεύω πως αυτές οι γυναίκες είναι δυνατές. Πιστεύω πως η γυναίκα μου είναι υπέροχη, και πιστεύω πως αυτό ήταν κάτι που χρειαζόταν να δω και χρειαζόταν να καταλάβω. Και ελπίζω αυτές οι φωτογραφίες να κάνουν το ίδιο και στους άλλους άντρες».
[…]
Οι φωτογραφίες της Beall εμφανίζονται πλέον ανάμεσα σε άλλα αποτελέσματα στην αναζήτηση για όμορφα σώματα.
«Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μου άρχισαν να ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε τόσες ρετουσαρισμένες φωτογραφίες.
«Κατενθουσιάστηκα. Σκέφτηκα «Ω θεοί, στ’ αλήθεια άρχισε να συμβαίνει η αλλαγή!»
 πηγή: bbc.co.uk

πηγή http://www.eimaimama.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: