Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ξέρεις τα πάντα για το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιείs λιακαδίτσα μου ;

Ήδη το καλοκαίρι έχει κάνει από καιρό το ντεμπούτο του και συ προσπαθείς, ψάχνεις το λίγοτερο επιβλαβές εντομοαπωθητικό για να χρησιμοποιείς στο σπίτι σου.


Και σωστά και πολύ σοφά πράττεις.

Εψαξα πολλές ώρες για να βρω πηγές ενημέρωσης για τα χημικά στοιχεία που έχουν τα συνηθισμένα του εμπορίου.
Εσύ το γνωρίζεις το DEET που χρησιμοποιείται στα περισσότερα συμβατικά εντομοαπωθητικά :
Ουτε εγώ και για αυτό θα σου παραθέσω το τι είναι ακριβώς από το ενδιαφέρον ιστιολόγιο http://enallaktikidrasi.gr/2013/06/ftiakste-fysiko-entomoapothitiko-sprei/#ixzz2V0tiNSEb
Το DEET είναι τοξικό για το περιβάλλον, τα ύδατα, τους υδρόβιους οργανισμούς και τα πουλιά. Τέλος να σημειωθεί πως ανιχνεύεται σχεδόν στο 75% των πηγών νερού των ΗΠΑ. Δε πρέπει να το ψεκάζετε πάνω σε ανοικτό δέρμα ή κάτω από τα ρούχα και θα πρέπει να πλένεστε πριν από κάθε επόμενη εφαρμογή. Επίσης απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε μωρά κάτω των 2 μηνών. Εγώ θα έλεγα να μη το χρησιμοποιείτε ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά. Καλύτερα να μη το χρησιμοποιείτε γενικά.

Πάμε λοιπόν να δεις τι μπορείς να φτιάξεις με τα χεράκια σου φυσικά εντομοαπωθητικά. Τα υλικά σου θα τα βρεις σε καταστήματα ειδικά που έχουν υλικά για την παρασκεύη φυτικών καλλυντικών στο κέντρο της Αθήνας .

 Με αιθέρια έλαια να μια συνταγή πανεύκολη και γίνεται σε δύο λεπτά :

τα υλικά σου είναι :
Ανθόνερο αμαμελίδας
Αποσταγμένο ή βρασμένο νερό
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη
Αιθέριο έλαιο (Διαλέξτε ανάμεσα σε σιτρονέλλα, γαριφαλέλαιο, λεμονόχορτο, tea tree, ευκάλυπτο, κέδρο, λεβάντα, μέντα, cajeput)
Μπουκαλάκι spray 250 ml
Πως θα το ετοιμάσεις :
Γεμίστε το μπουκάλι κατά το ήμισυ με αποσταγμένο νερό και το υπόλοιπο μισό με ανθόνερο αμαμελίδας. Προσθέστε και τη γλυκερίνη. Τέλος προσθέστε 30-50 σταγόνες από το ή τα αιθέρια έλαια που επιλέξατε. Ανακινείστε καλά το μπουκάλι να αναμιχθούν τα υλικά.
Tips για τα αιθέρια έλαια: Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς από τα παραπάνω χωρίς περιορισμό. Όσο περισσότερο αιθέριο έλαιο προσθέσετε, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Μην υπερβείτε όμως τις 50 σταγόνες για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος.
Να το ανακινείτε πάντα πριν από κάθε χρήση.

Πάμε να δούμε ένα δεύτερο εντομοαπωθητικό :
Θα γίνει με αποξημεραμένα βότανα 

Τι θα χρειαστείς :
Αποσταγμένο νερό
Ανθόνερο αμαμελίδας ή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα 95°)
Αποξηραμένα βότανα (Διαλέξτε ανάμεσα σε μέντα, δυόσμο, σιτρονέλλα, λεμονόχορτο, μαγιοβότανο, λεβάντα)
2 καρφάκια γαρίφαλο
Μπουκαλάκι spray

Πως θα το ετοιμάσεις :
Βράστε μια κούπα νερό, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε 4 κουταλάκια του γλυκού από το ή τα βότανα που επιλέξατε. Προσθέστε και τα καρφάκια γαρίφαλο μέσα στο βραστό νερό. Ανακατέψτε το μείγμα βοτάνων με ένα κουτάλι, καλύψτε το (για να μη διαφεύγουν τα έλαια) και αφήστε το να κρυώσει.
Σουρώστε τα βότανα με ένα σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ. Φροντίστε στο τέλος να σας έχει απομείνει 1 ολόκληρη κούπα εγχύματος.
Αναμίξτε το έγχυμα που φτιάξατε με 1 κούπα ανθόνερο αμαμελίδας ή οινόπνευμα. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι spray και ανακινείστε καλά. Είναι έτοιμο.


 Και τελευταίο αλλά όχι αμελητέο είναι το πιο δυνατό ..μυρίζει έντονα όταν είναι σε υγρό στοιχείο και απομακρύνεται η έντονη μυρωδιά σιγά-σιγά .
τα υλικά σου είναι :
500 ml μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο φασκόμηλο
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη λεβάντα
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
Βάζο με καπάκι


 Πως θα το ετοιμάσεις :
Διαδικασία:
- Τοποθετήστε όλα τα υλικά σας μέσα σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά. Σφραγίστε το και αφήστε το για 2-3 εβδομάδες πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας. Ανακινείτε το καθημερινά.
- Μόλις περάσει ο χρόνος που απαιτείται σουρώστε το μείγμα και διατηρείτε το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το αραιώνετε, σε αναλογία 1:1 με αποσταγμένο νερό. Μετά την αραίωση το βάζετε σε μπουκάλι spray και το ψεκάζετε στο δέρμα σας.
Όπως καταλαβαίνετε η παραπάνω συνταγή θα σας βγάλει σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Επιπλέον το συγκεκριμένο μείγμα προσφέρει και αντισηπτικές – αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Δε θα σας πρότεινα να ψεκαστείτε με το συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό πριν βγείτε για ποτό, μια ρομαντική καλοκαιρινή νύχτα με τον καλό/ή σας. Το παραπάνω εντομοαπωθητικό είναι προορισμένο για ζόρικες καταστάσεις πχ. camping, διαμονή ή πεζοπορία κοντά σε ελώδεις περιοχές κτλ. Για μια πιο light εκδοχή προτιμήστε ένα από τα προηγούμενα.


Καλό καιλοκαίρι λοιπόν με καλούδια της φύσης που μπορείς να μετατρέψεις σε συμμάχους σου για να αποθείς κάθε έντομο που δεν θες να κάνεις παρέα μαζί του!






ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες και το υπέροχο άρθρο του ιστιολογίου
Πατώντας κλικ με το "ποντίκι " σου θα μεταφερθείς στο ιστιολόγιο και θα διαβάσεις κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα .
Read more: http://enallaktikidrasi.gr/2013/06/ftiakste-fysiko-entomoapothitiko-sprei/#ixzz2X9PfjxQY



Δεν υπάρχουν σχόλια: