Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγαλώνοντας ένα γατάκι χωρίς την γατομαμά του



την σημείωση αυτή την βρήκα και πάλι από τον καλό δικτυακό φίλο Θεόδωρο
και σας την μεταφέρω ....πως θα μεγαλώσετε ένα γατάκι που έχετε βρει χωρίς την παρουσία της γατομαμάς του λοιπόν ....
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα γατάκι μπορεί να μείνει ορφανό. Πιθανόν η μητέρα να έχει πεθάνει, να είναι άρρωστη ή τραυματισμένη, συνεπώς ανήμπορη να θηλάσει τα μικρά της. Μπορεί επίσης για κάποιο λόγο να τα έχει απορρίψει ή δυστυχώς μπορεί τα μικρά να έχουν απομακρυνθεί από τη μητέρα τους από ασυνείδητους οι οποίοι θέλουν να τα ξεφορτωθούν.

Όπως και να έχει, αν βρεθείτε στην θέση της θετής...γατομαμάς, οπλιστείτε με πολλή υπομονή καθώς θα χρειαστεί χρόνος και κόπος από μέρους σας για να τα μεγαλώσετε. Θα ανταμειφθείτε όμως στο έπακρον παρακολουθώντας τα να μεγαλώνουν και να μεταμορφώνονται μέρα με τη μέρα σε υγιή, ενήλικα γατάκια.

Προσπαθείστε να προσδιορίσετε την ηλικία καθώς αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για τις ανάγκες των γάτων. Τα γατάκια γεννιούνται τυφλά και κωφά.

Μέχρι τις 3 πρώτες μέρες, ο ομφάλιος λώρος είναι ακόμη συνδεδεμένος με το σώμα τους.

Στις 8 μέρες αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν τα μάτια τους. Τα μάτια έχουν γαλάζιο χρώμα μέχρι τις πρώτες 7 εβδομάδες περίπου. Στη συνέχεια, το χρώμα αλλάζει σταδιακά και το τελικό χρώμα των ματιών εμφανίζεται στους 3 μήνες.

Στις 2 εβδομάδες, τα μάτια είναι πλέον εντελώς ανοικτά και τα γατάκια αρχίζουν να μπουσουλάνε. Τα γατάκια αρχίζουν τώρα να ακούνε.

Στις 3 εβδομάδες, τα αυτιά που προηγουμένως ήταν κολλημένα στο κεφάλι, τώρα ανασηκώνονται. Τα γατάκια κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα. Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται. Την περίοδο αυτή μπορεί να αρχίσει ο σταδιακός απογαλακτισμός τους.

Στις 4 εβδομάδες, αρχίζουν να τρέχουν και να παίζουν με τα αδεφάκια τους.

Στις 6 εβδομάδες, ο απογαλακτισμός έχει ολοκληρωθεί και από τις 6 μέχρι τις 8 εβδομάδες, είναι σε θέση να αποχωριστούν από τη μητέρα τους και να υιοθετηθούν από κάποια οικογένεια.

Γατάκια κάτω των 3 εβδομάδων, είναι απαραίτητο να ταίζονται με το χέρι καθώς δεν μπορούν να φάνε ακόμα από μπωλ ή σταθερή τροφή. Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε στα χέρια σας γατάκια κάτω των 3 εβδομάδων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε τα γατάκια ζεστά –ίσως και πιο σημαντικό από το φαγητό-. Βάρτε τα σε ένα κουτί, το οποίο έχετε γεμίσει με κουβέρτες και το οποίο τοποθετείτε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, απομονωμένο και μακριά από ρεύματα αέρος.
Δοκιμάστε επίσης να τυλίξετε μια θερμοφόρα με ένα μάλλινο ύφασμα καθώς αυτό θα δώσει την αίσθηση στα γατάκια ότι η μητέρα τους βρίσκεται μαζί τους.

Όσο πιο μικρό είναι ένα γατάκι, τόσο πιο ευάλωτο είναι στο κρύο, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή.

Αν δεν καταφέρετε να βρείτε ανάδοχη μητέρα, τότε θα χρειαστεί να ταίσετε εσείς οι ίδιο τα μικρά. Θα χρειαστείτε ειδικό γάλα για γατάκια σε μορφή σκόνης –θα το βρείτε στο κτηνιατρείο ή σε pet shops-, και ένα μπιμπερό. Η συσκευασία αναγράφει πάνω τη σωστή δοσολογία. Μην δώσετε αγελαδινό γάλα ή γάλα για βρέφη καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο όταν πρόκειται για μικρά γατάκια.

Αποστειρώστε το μπιμπερό σε βραστό νερό για 5 λεπτά, βράστε το γάλα και ρίξτε δύο τρεις σταγόνες στο χέρι σας ώστε να διασφαλίσετε ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία –ούτε κρύο ούτε πολύ ζεστό-. Τοποθετήστε το γατάκι σε μια πετσέτα ή στο χέρι σας με το στομάχι του προς τα κάτω, και ανοίξετε το στόμα του χωρίς όμως να σηκώσετε το κεφάλι. Βάρτε το στόμιο στο στόμα του και αφήστε το να ρουφήξει.

Δώστε του το χρόνο του. Όταν σχηματιστούν φυσαλίδες γάλακτος γύρω από το στόμα και όταν η κοιλίτσα του φουσκώσει, τότε έχει χορτάσει. Συνήθως, το γατάκι απομακρύνεται από μόνο του όταν έχει χορτάσει, αλλά για να έχετε μια γενική ιδέα για τη σωστή ποσότητα, υπολογίστε περίπου 2 κουταλάκια γάλακτος για κάθε 115 γρ. σωματικού βάρους.

Πολύ μικρά γατάκια χρειάζεται να τρων κάθε 3-4 ώρες ενώ μεγαλύτερα κάθε 6-8 ώρες.

Μετά το φαγητό, βάρτε το γατάκι μπρούμυτα στο χέρι σας και τρίψτε το στην πλάτη για να ρευτεί. Έπειτα, αφήστε το στο κρεβατάκι του να κοιμηθεί.

Άλλες χρησιμές συμβουλές για το τάισμα

Προσέξτε ώστε η άκρη του μπιμπερού να περιέχει πάντα γάλα και όχι αέρα καθώς δεν πρέπει το γατάκι να ρουφήξει αέρα.

Μην το παραταίσετε καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια και μην το βιάζετε να φάει γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Αν το γατάκι βήχει, πιθανόν να στραβοκατάπιε. Αμέσως κρατήστε το ανάποδα από τα πόδια μέχρι ο βήχας να υποχωρήσει.

Αν το γατάκι είναι πολύ αδύναμο για να ρουφήξει ή για κάποιο λόγο δεν μπορεί να φάει με το μπιμπερό, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σταγονόμετρο. Ρίχνετε σιγά σιγά λίγες σταγόνες στο στόμα. Αν και πάλι το γατάκι δεν τρώει, πάρτε το στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Βοηθήστε τa να ουρήσουν και να αφοδεύσουν

Τα γατάκια χρειάζονται τη βοήθεια της μητέρας τους για να «κάνουν την ανάγκη τους». Η μητέρα, γλύφει την περιοχή της κοιλιάς για να ενεργοποιήσει την ουροδόχο κύστη και τα έντερα και έπειτα τακτοποιεί τις ακαθαρσίες. Αυτό γίνεται συνήθως μετά το φαγητό.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βοηθήσετε τα γατάκια να ανακουφιστούν. Χρησιμοποιήστε λίγο βαμβάκι ή μια πετσέτα ελαφρώς βρεγμένη με χλιαρό νερό για να τρίψετε απαλά την περιοχή χαμηλά στην κοιλιά, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα. Έπειτα, καθαρίστε το γατάκι.
kitty-potty.jpg

Ελέγχετε τα κόπρανα. Στην περίπτωση διάρροιας, αραιώστε λίγο το γάλα. Αν η διάρροια συνεχίσει, μεταφέρτε το γατάκι στον κτηνίατρο το συντομότερο.

Στις 3-4 εβδομάδες, το γατάκι μπορεί πλέον να ουρεί και να αφοδεύει από μόνο του. Στη φάση αυτή μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να κάνει την ανάγκη του στο ειδικό δοχείο με άμμο ή έξω στην αυλή.

Ελέγχετε για προβλήματα υγείας

Όσο πιο μικρό είναι ένα γατάκι, τόσο πιο ευάλωτο είναι σε ποικίλες ασθένειες. Ειδικότερα εάν δεν έχει λάβει τα απαραίτητα αντισώματα από το μητρικό γάλα, βρίσκεται σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση και χρειάζεται διπλάσια φροντίδα από μέρους μας.

Μην αφήσετε τον κτηνίατρο έξω από την διαδικασία. Με την πρώτη ευκαιρία πάρτε τα γατάκια για μια γενική εξέταση. Ο κτηνίατρος θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα υγείας και θα σας καθοδηγήσει με χρήσιμες συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της ανατροφής τους. Η συμβολή του κτηνιάτρου είναι πολύτιμη.

Μετά την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο, εσείς θα είσαστε επί 24ώρου βάσεως με τα γατάκια, συνεπώς θα πρέπει να είσαστε σε εγρήγορση και σωστά ενημερωμένοι ώστε να αναγνωρίσετε τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Ελέγξετε αν το γατάκι είναι αφυδατωμένο. Η αφυδάτωση επέρχεται γρήγορα σε γατάκια που έχουν αποχωριστεί από τη μητέρα τους. Ένας εύκολος τρόπος να το ελέγξετε, είναι τραβώντας το δέρμα. Αν επανέλθει αμέσως, τότε το γατάκι είναι εντάξει. Όσο πιο αργά κάνει να επανέλθει, τόσο περισσότερο αφυδατωμένο είναι. Στην περίπτωση αφυδάτωσης, μεταφέρτε το στον κτηνίατρο αμέσως.

Ελέγχετε τα κόπρανα. Με την παραμικρή υποψία διάροοιας, τρέξτε στον κτηνίατρο. Διάρροια μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή στη διατροφή, το υπερβολικό τάισμα, παράσιτα ή κάποια ασθένεια. Η απώλεια υγρών που προκύπτει από τη διάρροια μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα μικρό γατάκι.

Ελέγχετε για τυχόν εκκροές από τα μάτια ή τη μύτη. Αυτό συνεπάγεται κάποια ίωση και το γατάκι ίσως χρειαστεί αντιβίωση. Μύκητες που προσβάλλουν τα μάτια, προκαλώντας εκκροές, συχνά οδηγούν σε τύφλωση ή σε μόνιμη βλάβη του ματιού, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως.

Ελέγξτε για ψύλλους. Τα μαύρα στίγματα στο τρίχωμα του γάτου, είναι ένδειξη ότι υπάρχουν ψύλλοι. Οι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν. Χτενίστε με μια ειδική χτένα για απομάκρυνση ψύλλων. Μην χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα ή σπρέυ καθώς αυτό μπορεί να δηλητηριάσει το γατάκι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για σκευάσματα κατάλληλα για μικρά γατάκια.

Απογαλακτισμός

Στην ηλικία των 3 εβδομάδων, αρχίζει ο απογαλακτισμός. Μην αναμένετε τα γατάκια να τρώνε στερεά τροφή από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος.

Αρχίστε δίνοντάς γάλα σε μπωλ. Μειώνετε σταδιακά τα γεύματα με μπιμπερό και αυξάνετε παράλληλα τα γεύματα σε μπωλ.

Στις 4 εβδομάδες, εισάγετε στο διαιτολόγιό τους στερεή τροφή. Αντικαταστήστε κάποια γεύματα της μέρας με λίγη τροφή σε κονσέρβα –ειδική για μικρά γατάκια- ή λίγη ξηρά τροφή φουσκωμένη σε γάλα ή νερό. Αντικαταστήστε σταδιακά όλο και περισσότερα γεύματα με στερεή τροφή και βάζετε στα γατάκια και νερό για να πίνουν. Ο απογαλακτισμός ολοκληρώνεται γύρω στις 6 εβδομάδες.

Καιρός για υιοθεσία

Στις 6 εβδομάδες, τα γατάκια έχουν πλεόν απεξαρτηθεί πλήρως από το γάλα και υπό κανονικές συνθήκες ανεξαρτητοποιούνται από τη μητέρα τους. Τώρα, ήρθε ο καιρός να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων σας. Έχετε μπροστά σας υγιέστατα γατάκια, το οποία απολαμβάνουν να τρέχουν, να εξασκούν τις ακροβατικές τους ικανότητες και να παίζουν ασταμάτητα μεταξύ τους. Κάπου μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων, είναι η ώρα να αποφασίσετε κατά πόσον θα τα υιοθετήσετε εσείς ή θα βρείτε κάποια οικογένεια να τα υιοθετήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ήθη και έθιμα για το σαραντάρισμα ενός μωρού από τις super moms

Η γιαγι ά  μου ε ί ναι πρεβεζ ά να,,,,λοιπ ό ν,,τη τ ρί τη μ έ ρα έ φτιαξε χαλβ ά σιμιγδαλ έ νιο, κ έ ρασε ό λο τον κ ό σμο και κανονικ ά β ά ζεις και έ να κομμ ά τι στη κο ύ νια του μωρο ύ  (τοτε γενναγανε σπιτια τους ) γιατ ί  έ ρχονται οι μο ί ρες να μοιρ ώ σουν το παιδ ί ..... και πρ έ πει να τις φιλ έ ψουμε .... το κ ά ναμε και στα δυο μου παιδι ά....έ τσι για τ ο  τυπικ ό .... το θ εώρησα  πολ ύ  γλυκ ό .....  στα μέρη της μακεδονίας μια άλλη μαμά μας λέει το παρακάτω ... πας   σε τρια σπ ί τια και δ ί νουν στο μωρ ό βαμβ ά κι  για να γερ ά σει κ να βγ ά λει ά σπρα μαλλι ά , α υγό , δεν ξ έ ρω γιατ ί  και ζ ά χαρ η  για να ε ί ναι γλυκι ά η ζω ή  του. το αυγό καθ ώς μας λέει μια μαμά ακόμη είναι για να είναι καρπετό το πα ιδί και δίνουν και ένα νόμ ισμα για να είναι σιδερένιο εν ώ συμπληρώνουν το κουμπαρά του νεογέννητου για τα πρώτα του έξ οδα . εν ώ μ ί α άλλη μαμά θεσσαλονικιά συμ...

Πώς να εκπαιδεύσετε το κουνελάκι σας να μη λερώνει παντού;

Τα κουνελάκια χρησιμοποιούν πάντα μια γωνία στο σπιτάκι ή το κλουβάκι τους για να κάνουν την ανάγκη τους και αυτό διευκολύνει πολύ την εκπαίδευσή τους για το πού θα λερώσουν. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να αφήσετε το κουνελάκι σας να τρέχει ελεύθερο μέσα στο σπίτι, καλό θα ήταν να μάθει να λερώνει ένα μέρος του κλουβιού και όχι ολόκληρο, θα σας γλιτώσει από επιπλέον δουλειά. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία κουνέλια και αυτά που έχουν στειρωθεί είναι πολύ ευκολότερο να εκπαιδευτούν, ωστόσο και ένα μικρό σε ηλικία κουνελάκι μπορεί να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί ένα μόνο μέρος. Αν έχετε περισσότερα από ένα κουνελάκια, αλλά το ένα από αυτά είναι εκπαιδευμένο, θα φροντίσει εκείνο να εκπαιδεύσει και τα υπόλοιπα. Κουνέλια που δεν έχουν στειρωθεί μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα, μιας και θέλουν να οριοθετούν την περιοχή τους με τα ούρα τους. Εκπαιδεύστε το να λερώνει σε ένα δοχείο, αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το κουνελάκι σας ολόκληρο μέσα και να είναι άνετο. Ιδανικό μέγεθος εί...

Διαγωνισμός Πρώτος του Ιούλη ! Λάβετε Μέρος !

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=329445657187179&set=a.329445627187182.1073741834.183616521770094&type=1&theater Ακολουθήστε όλα τα βήματα σωστά !!! Αφήστε κάτω εδώ στο post αυτό τό μήνυμα σας πως έχετε ακολουθήσει όλα τα βήματα σωστά!!!! Αφήστε το όνομα σας το προφίλ σας στο Facebook και το email αφού έχετε γίνει fan του Blog και έχετε ακολουθήσει κ τις 4 σελίδες των Handmade by Foteini Liakada moy  την UnderOutlet την Like Linguages και τις Chicates!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!