Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αχ και πως να αντισταθείς στα γλυκά αλλά η επιστήμη λέει πως αυξάνουν την όρεξη και προκαλούν επιπλοκές







Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ειδικά νευρικά κύτταρα (νευρώνες) που ελέγχουν την όρεξή μας, οδηγώντας στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Monash μελετώντας τους νευρολογικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν το ερέθισμα της όρεξης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος των γευμάτων οι νευρώνες του εγκεφάλου που καταστέλλουν την επιθυμία για τροφή, γνωστή ως νευρώνες POMC (παράγουν την ορμόνη προσπισμελανοκορτίνη), δέχονται επίθεση από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας.
Όταν όμως καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, η επίθεση γίνεται ισχυρότερη. Όσο μεγαλώνουμε, οι συνεχείς αυτές επιθέσεις καταστρέφουν τους νευρώνες POMC, οι οποίοι παύουν πλέον να ρυθμίζουν την όρεξη, στέλνοντας στον εγκέφαλο παραπλανητικά μηνύματα μη κορεσμού της όρεξης, οδηγώντας τον μοιραία στην αυξημένη λήψη τροφής και επομένως στην παχυσαρκία. Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται και στους ορεξιογόνους νευρώνες, οι οποίοι όμως φυσιολογικά προστατεύονται από την πρωτεΐνη UCP2.



πηγή μου το
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/222772

Δεν υπάρχουν σχόλια: