Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρχαδάκης


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 38 ετών, ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρχαδάκης.  Η κηδεία του έγινε σήμερα το μεσημέρι, στη Διώνη Κομοτηνής.

Πολυπράγμων δημιουργός, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Χρήστος Καρχαδάκης είχε ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα ως μεταφραστής, είχε μεταφράσει έργα πολλών συγγραφέων όπως οι Ίψεν, Έλιοτ, Ουάιλντ, Μέτερλινγκ, Ο’ Νηλ, Φεϊντό, Φρίελ κ.ά., ενώ είχε δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλάι των Βουτσινά, Μαρμαρινού, Μαστοράκη, Μπαντή, Μιχαηλίδη, Παπακωνσταντίνου κ.ά..

Ο Χρήστος Καρχαδάκης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Υπήρξε αριστούχος απόφοιτος του τμήματος θεατρικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρώτη του σκηνοθεσία ήταν το έργο «Χοντροί άντρες με φούστες» του Νίκι Σίλβερ (θέατρο Χώρα), όπου παίχτηκε για δύο θεατρικές περιόδους και ακολούθησαν οι παραστάσεις: «Δρόμος μακρύς» της Σίλα Στίβενσον (θέατρο Ορφέας-σκηνή Α. Βουτσινάς), «Ύαινες» του Κριστιάν Σιμεόν (Θεσσαλονίκη και Λευκωσία), «Ο θάνατος και η κόρη» του Άριελ Ντόρφμαν (θέατρο Άνεσις-σκηνή Α. Βουτσινάς), «Η απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη (θέατρο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ. Αρμένη), «Η μέθοδος της απιστίας» του Φεϋντώ (θέατρο Βεάκη).

Μεταφράσεις του έχουν παιχτεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος («Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο’ Νηλ και «Ανάσα ζωής» του Χέαρ), στο Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν («Αγνή του Θεού» του Πιελμέιερ), στον Θ.Ο.Κ. («Φήμες» του Σάιμον), σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ («Βρικόλακες» του Ίψεν, «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι) και σε θιάσους και ομάδες του ελεύθερου θεάτρου («Χοντροί άντρες με φούστες», «Ο θάνατος και η κόρη», «Ύαινες», «Η μέθοδος της απιστίας», «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν», «Μις Πέπσι», «Φήμες», «Κι εγώ σ’ αγαπώ» κ.ά.).
Μεταφράσεις του κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο Ύψιλον («Αγνή του Θεού», «Βρικόλακες», «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ», «Ένας ιδανικός σύζυγος»). Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και σε θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και σε ομάδες. Επίσης, ήταν ο υπεύθυνος της θεατρικής σειράς των εκδόσεων Σοκόλη – Κουλεδάκη και δίδασκε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Κεντρική Σκηνή» το μάθημα της Ιστορίας Θεάτρου.
Η τελευταία του δουλειά ήταν ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντά τον μάγκα».



πηγή μας η 
http://www.naftemporiki.gr/story/682991

Δεν υπάρχουν σχόλια: