Στειρώνοντας, λοιπόν, το ζωάκι σας αυξάνετε τις πιθανότητές του να ζήσει περισσότερο και υγιές κοντά σας. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα οφέλη της στείρωσης στις γάτες.
Η προοπτική του να γεννήσει η γάτα σας ενδεχομένως να σας φαίνεται διασκεδαστική. Κάποιοι πιστεύουν, μάλιστα, πως η γέννα βοηθά μια γάτα να αναπτυχθεί περισσότερο ή να γίνει καλύτερη ως κατοικίδιο. Δυστυχώς, τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Η εγκυμοσύνη και η γέννα σε καμιά περίπτωση δεν μεταβάλλουν το επίπεδο ωριμότητας της γάτας, σωματικά ή πνευματικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δύσκολα βρίσκονται νέοι ιδιοκτήτες για τα νεογέννητα γατάκια – ακόμα και όταν χαρίζονται. Επιπρόσθετα, δεν κυλούν ομαλά όλες οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης. Δυσκολία στην κύηση, θνησιμότητα και πιθανά προβλήματα στη μητέρα είναι δυνατόν να αλλοιώσουν την φαινομενικά ευχάριστη εμπειρία της εγκυμοσύνης της γάτας μας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες της γάτας μετανιώνουν που «επέτρεψαν» στη γάτα τους να μείνει έγκυος εξ αρχής.
Αντισυλληπτικά χάπια
Ίσως σας φαίνεται περίεργο, αλλά στο εμπόριο κυκλοφορούν αντισυλληπτικά χάπια που προορίζονται για γάτες. Παρολαυτά, οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους (όπως π.χ. διαβήτης) περιορίζουν τη χρήση τους σε σύντομες χρονικές περιόδους.
Χειρουργική επέμβαση στείρωσης
Μια που τα αντισυλληπτικά χάπια δεν αποτελούν την ορθότερη επιλογή, ως μόνιμη επιλογή για τη στείρωση απομένει η «Ωοθηκυστερεκτομή» - η χειρουργική επέμβαση στις θηλυκές γάτες, με την οποία αφαιρείται εντελώς το αναπαραγωγικό σύστημα της γάτας (οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η μήτρα της). Η διαδικασία αυτή δεν επιτρέπει στη γάτα να μείνει έγκυος αφενός, αφετέρου δε καταργεί τις περιόδους οίστρου της.
Η χειρουργική επέμβαση καταργεί την πηγή παραγωγής ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για τη διέγερση και τον έλεγχο των περιόδων οίστρου ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επηρεάζουν, επίσης, το σώμα της γάτας και με άλλους τρόπους – κάποιες εξ αυτών μάλιστα είναι πιθανόν να της δημιουργήσουν και προβλήματα.
Η απόφαση να μη στειρώσετε τη γάτα σας έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Η στείρωση καταργεί την παραγωγή των περισσοτέρων, αν όχι όλων, θηλυκών ορμονών ορισμένες εκ των οποίων έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στη ζωή της γάτας μας. Ειδικότερα:
Οίστρος : Στις γάτες, η ωορρηξία λαμβάνει χώρα μόνο όταν η γάτα ζευγαρώνει. Αν μια θηλυκή γάτα βρίσκεται σε περίοδο οίστρου (η περίοδος αυτή διαρκεί 3 με 16 μέρες) και δε ζευγαρώσει, επανέρχεται σε οίστρο κάθε 14 με 21 μέρες μέχρι, τελικά, να ζευγαρώσει. Μια τέτοια γάτα, σε περίπτωση που βρίσκεται μέσα στο σπίτι και δε ζευγαρώνει, συμπεριφέρεται με ιδιαίτερο άγχος και εκνευρισμό – συναισθήματα που προφανώς μεταφέρονται και στον ιδιοκτήτη της.
Συμπεριφορά και προβλήματα υγιεινής : Στη διάρκεια του οίστρου της γάτας, ενδέχεται να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα στη συμπεριφορά της. Οι θηλυκές γάτες θα ψάχνουν έντονα για αρσενικά, επιχειρώντας να αποδράσουν από το σπίτι και θέτοντας, έτσι, τον εαυτό τους σε διάφορους εξωτερικούς κινδύνους – κυκλοφορία αυτοκινήτων, καυγάδες με άλλα ζώα, φόλες κλπ. Συχνά, αρσενικοί γάτοι θα κυκλοφορούν κοντά στο σπίτι ή την αυλή σας, τα νιαουρίσματα των οποίων θα επηρεάζουν εσάς αλλά και τη γάτα σας! Επιπρόσθετα, γάτες που δε στειρώνονται ενδεχομένως να ουρούν όταν διανύουν περίοδο οίστρου. Η συνήθεια αυτή δύσκολα αναστέλλεται, γι αυτό και συνιστάται η στείρωσή τους.
Καρκίνος των μαστών : Ο καρκίνος των μαστών είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γάτες. Μια από τις κύριες αιτίες του είναι οι αναπαραγωγικές ορμόνες. Οι στειρωμένες γάτες έχουν 40-60% λιγότερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν, σε σχέση με αυτές που δεν έχουν στειρωθεί.
Όγκοι αναπαραγωγικού συστήματος : Όγκοι εμφανίζονται επίσης τόσο στη μήτρα όσο και στις ωοθήκες. Φυσικά, η στείρωση της γάτας θα εξαφάνιζε το ενδεχόμενο αυτό το οποίο δεν εμφανίζεται τόσο συχνά στις γάτες – είναι όμως πιθανό.
Μολύνσεις του αναπαραγωγικού συστήματος : Οι γάτες που δεν στειρώνονται ενδέχεται να εμφανίσουν μια σοβαρή ασθένεια της μήτρας τους, γνωστή και ως «πυομήτρα». Εξαιτίας της, στη μήτρα εισέρχονται βακτήρια με αποτέλεσμα την εμφάνιση πύου στην περιοχή.
Δίχως έγκαιρη διάγνωση, η ασθένεια αυτή αποδεικνύεται σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εφόσον η ασθένεια διαγνωσθεί εγκαίρως, θεραπεία με ορμόνες και αντιβιοτικά ενδέχεται να αποδειχθεί επιτυχής. Η συγκεκριμένη θεραπεία όμως σπανίζει – η θεραπεία που απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια δύσκολη και σχετικά ακριβή ωοθηκυστερεκτομή. Οι τοξικές ουσίες που θα προκύψουν από τη μόλυνση ενδέχεται να βλάψουν τα νεφρά η την καρδιά της γάτας με αποτέλεσμα το ζωάκι να χάσει τελικά τη ζωή του ή να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα σε όλη την υπόλοιπη ζωή της – ακόμα και μετά την αφαίρεση της μολυσμένης μήτρας.
Στείρωση σε νεαρή ηλικία
Σε κάποιες χώρες, όπως στις Η.Π.Α., οι περισσότερες γάτες στειρώνονται σε ηλικία μεταξύ 5 και 8 μηνών. Πολλά καταφύγια ζώων και κτηνίατροι στειρώνουν τις γάτες νωρίτερα – ακόμα και σε ηλικία 2 μηνών. Η στείρωση σε τέτοιες ηλικίες δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της γάτας : δεν παρατηρούνται διαφορές στην ανάπτυξη του σκελετού, του υπόλοιπου σώματος ή στη συμπεριφορά της μεταξύ μιας γάτας που στειρώνεται νωρίς και μιας άλλης που στειρώνεται αργότερα. Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, πως τα νεαρότερα ζωάκια χρειάζονται διαφορετικά αναισθητικά και κάποια ενδεχομένως να παρουσιάσουν υποθερμία, κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Εφόσον η όλη διαδικασία προσαρμοστεί στις ανάγκες που θέτει το νεαρό της ηλικίας τους, η στείρωση σε πολύ νεαρή ηλικία είναι απολύτως ασφαλής. Μάλιστα, όσο μικρότερο είναι το ζωάκι, τόσο γρηγορότερα αναρρώνει.
Εν κατακλείδι, η ωοθηκυστερεκτομή εξαλείφει πολλά ιατρικά προβλήματα αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία ενδέχεται να εμφανίσει μια γάτα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η στείρωση αυξάνει το προσδόκιμο χρόνο ζωής της γάτας, εξασφαλίζοντάς της μια ήρεμη ζωή με σαφώς λιγότερο άγχος. Αντιμετωπίστε, λοιπόν, το ενδεχόμενο της στείρωσης της γάτας σας ως έναν τρόπο να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής της μαζί σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την όλη διαδικασία.
Σχόλια