Φροντίζετε να αλλάζετε το νερό τους καθημερινά. Αν διακρίνετε μέσα του υπολείμματα φαγητού, αλλάζετέ το τακτικότερα. Κάποια χοιρίδια έχουν την... ικανότητα να ρίχνουν φαγητό μέσα από το στόμιο του μπουκαλιού στο νερό, γιαυτό μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να αλλάζετε το νερό τους καθημερινά!
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο μπωλ, θα πρέπει να το αλλάζετε συχνότερα αφού θα λερώνεται πιο εύκολα από σανό, υλικά επίστρωσης, ακαθαρσίες κλπ. Το χειμώνα, σε περίπτωση που το κλουβί βρίσκεται σε κάποιο εξωτερικό χώρο, πρέπει να έχετε το νου σας ώστε νερό στο μπουκάλι να μην παγώνει.
Το μπουκάλι που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι καθαρό. Γιαυτό, βουρτσίζετέ το καθημερινά με μια ειδική βούρτσα. Μια καθαρή βούρτσα μάσκαρας έχει το ιδανικό μέγεθος για τη δουλειά αυτή. Το μεταλλικό στόμιο ενός μπουκαλιού ενδέχεται να γεμίσει εύκολα με τροφές, γιαυτό ελέγχετέ το τακτικά ώστε να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη ροή νερού. Μια φορά την εβδομάδα, αποστειρώνετε τα μπουκάλια και καθαρίζετε τις βούρτσες σας.
Όταν ξαναγεμίζετε το μπουκάλι και το επιστρέφετε στο κλουβί, πάντα ακουμπάτε το στην άκρη ώστε να εξασφαλίζετε πως η μπίλια στην άκρη του στομίου λειτουργεί κανονικά και εξασφαλίζεται η παροχή του νερού.
Φροντίστε το μπουκάλι να βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος, ώστε το χοιρίδιό σας να μπορεί να το φτάσει. Ίσως είναι απαραίτητο να έχετε διαφορετικά μπουκάλια, αν π.χ. μέσα στο κλουβί έχετε μια μαμά με τα μικρά της.
Τα χοιρίδια που δεν πίνουν αρκετό νερό ενδέχεται να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά τους ή άλλες μολύνσεις. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα νερού που καταναλώνουν, χορηγόντας τους νερό με μια σύριγγα - 40ml την ημέρα αρκούν. Αν η σκληρότητα του νερού στην περιοχή σας είναι αυξημένη, χρησιμοποιείστε φιλτραρισμένο νερό αντί για νερό βρύσης ώστε η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο να είναι περιορισμένη. Oι πέτρες στα νεφρά των ινδικών χοιριδίων συντίθενται, συχνά, από ανθρακικό ασβέστιο.
Δεν υπάχει ανάγκη να προσθέτετε επιπλέον βιταμίνες στο νερό, ειδικά βιταμίνη C, αφού διαλύεται μέσα σε λίγες ώρες. Τα ινδικά χοιρίδια μπορούν να πάρουν αρκετή βιταμίνη C (την οποία, όπως και οι άνθρωποι, δε μπορούν να παράγουν) από αρκετά τρόφιμα όπως π.χ. φρέσκα λαχανικά, καθημερινά. Τα σκουροπράσινα λαχανικά όπως πχ το μπρόκολο περιέχουν αρκετή βιταμίνη C.
http://petfriends.gr/
Σχόλια