Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αχ αυτά τα καλούδια της Λαμπρής





Τσουρέκια και κουλουράκια Λαμπρής σε ανάλυση!











  Το τσουρέκι, είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία!...Το τσουρέκι, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Μας θυμίζει το Πάσχα και ποτέ δε λείπει από το τραπέζι των Ελλήνων!....

  Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν και τα κουλουράκια της Λαμπρής. Πεντανόστιμα, γεμάτα άρωμα και γεύση, έρχονται να διακοσμήσουν με το σχήμα τους το εορταστικό Πασχαλινό τραπέζι.  Ποιο να πρωτοδιαλέξει κανείς και ποιο είναι το καλύτερο;  Ποιο θα μας δώσει λιγότερη ενέργεια, και ποιο υπερέχει θρεπτικών συστατικών;



Καταρχήν και τα δυο, είναι φτιαγμένα με παρόμοια υλικά. Το αλεύρι, είναι η βάση και των δυο!.. Η ποσότητα ζάχαρης, αλλά και τα αυγά που κρύβονται μέσα στα τρόφιμα αυτά.. τα κάνουν αρκετά θερμιδογόνα. Παράλληλα όμως με αυτό, δίνουν και πολλά θρεπτικά συστατικά. Μια και μόνο φέτα τσουρέκι, ή 1 κουλουράκι, μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό αναγκών μας σε ενέργεια, υδατάνθρακες- πρωτεΐνες-βιταμίνες κλπ.  



Κατά μέσο όρο λοιπόν, 1 φέτα τσουρέκι.. θα μας δώσει 180-200 θερμίδες…

Ίδια ενέργεια όμως δίνει και 1 κουλουράκι Λαμπρής. Δηλ. 180-200 θερμίδες.



Ποιες όμως είναι οι πραγματικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουμε στα δυο αυτά γλυκίσματα του Πάσχα και τι θα πρέπει να προσέξουμε για να επιλέξουμε το σωστό;…



Προσέξτε τη σύσταση!...



1)Το ελαιόλαδο: Όπως είναι γνωστό, προστατεύει την υγεία μας, γιατί είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το τσουρέκι, σπάνια στη σύστασή του έχει ελαιόλαδο, ενώ τα κουλουράκια πολύ συχνά!.. Το τσουρέκι συνήθως φτιάχνεται με βούτυρο ή μαργαρίνη. Το βούτυρο προέρχεται κυρίως από το γάλα της αγελάδας ή άλλου ζώου. Είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά(τα οποία και πρέπει να αποφεύγουμε γιατί ευθύνονται για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις κλπ..). Αντίθετα η μαργαρίνη περιέχει πολυακόρεστα φυτικά έλαια, τα οποία και δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη. Μετά την επεξεργασία τους βέβαια (υδρογόνωση),  τα λιπαρά που περιέχουν οι μαργαρίνες, μετατρέπονται «δυστυχώς» σε τρανς λίπη, που και πάλι είναι βλαβερά για την υγεία μας. Θα λέγαμε λοιπόν πως ένα κουλούρι Λαμπρής «με ελαιόλαδο», υπερέχει σε σχέση με 1 φέτα τσουρέκι.



2)Το γάλα: Το τσουρέκι στη σύστασή του περιέχει γάλα. Τα κουλούρια Λαμπρής, άλλες φορές έχουν και άλλες όχι. Το γάλα αυξάνει τη θρεπτικότητα ενός τροφίμου, αλλά από την άλλη, μπορεί να αυξήσει και τις θερμίδες-τα λιπαρά που περιέχονται στο τρόφιμο. Τσουρέκι, μπορείτε να δώσετε σε ένα παιδί που δεν καταναλώνει μεγάλη ποσότητα γάλακτος, για να αυξηθεί η ποσότητα προσλαμβανόμενου ασβεστίου. Μη δίνετε όμως μεγάλες ποσότητες σε παιδιά ή ενήλικες με αυξημένο βάρος ή  σε άτομα με προβλήματα στα λιπίδια τους.(χοληστερόλη.. τρυγλικερίδια.. κλπ).



3)Τα αυγά: Τα αυγά περιέχονται και στα δυο!.. Το τσουρέκι βέβαια, στη σύστασή του, περιέχει περισσότερα, σε σχέση με το κουλούρι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι παχαίνει λιγότερο, γιατι αυτό εξαρτάται και από τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχονται στη συνταγή του. Πολλές φορές πάλι, αν φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα λιγότερο θερμιδογόνο τρόφιμο, θα πάρουμε και περισσότερη ενέργεια. Αν υπάρχει (και πάλι), άτομο με υπερχοληστεριναιμία ή υπερλιπιδαιμία ή κάτι σχετικό, τότε καλό είναι, να αποφεύγει την αυξημένη ποσότητα και κυρίως σε τσουρέκι.



4)Η ζάχαρη: Κάθε τσουρέκι και κάθε συνταγή για κουλούρια, έχει τη δική της ποσότητα σε ζάχαρη. Καλό είναι να υπάρχει μικρή ποσότητα, χωρίς όμως να υπερβάλουμε στη μείωση της, γιατί αν γίνει αυτό, το τσουρέκι θα μετατραπεί σε ψωμί και το κουλούρι Λαμπρής, κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί δεν θα θυμίζουν καθόλου γλύκισμα!...







Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από μας, θα καταναλώσουμε τσουρέκι, ή κουλούρι της Λαμπρής ή ακόμα και τα δύο. Αν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε οι ίδιοι τα τσουρέκια και τα κουλούρια, καλό είναι να επιλέξουμε αγνά προϊόντα, που θα κάνουν την παρουσία τους αισθητή, στη συνταγή μας… Αν πάλι επιλέξουμε να αγοράσουμε έτοιμα, τότε καλό είναι να ελέγξουμε την ποιότητά τους!..

 Σκεφτείτε τα αρνητικά που προκαλούν οι αυξημένες ποσότητες αυτών των τροφίμων και απολαύστε με “μέτρο”, την σωστή ποσότητα που χρειάζεται- με την καλή ποιότητα!..

Μόνο τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε την ΔΙΑΦΟΡΑ!....  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!







 Βασιλική Παπαδοπούλου 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ

Τηλέφωνο 2310-918393
 Η σελίδα  της Βασιλικής στο facebook που άμεσα την προσθέτετε στις αγαπήμενες και επιλέγετε την "εντολή" ναι να λαμβάνω ενημερώσεις". Ετσι θα είστε πάντα ενημερωμένες και πάντα fit and chic
https://www.facebook.com/pages/%CE%A5%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/220855377934242


Εδώ θα γίνετε μέλη της στην ομάδα της και πάλι θα είστε fit and chic
 https://www.facebook.com/groups/229778597033123/

(πείτε της πως το μάθετε από το λιακαδάκι!!!)
Σας φροντίζουμε με τον καλύτερο ειδικό στην διατροφή !


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ήθη και έθιμα για το σαραντάρισμα ενός μωρού από τις super moms

Η γιαγι ά  μου ε ί ναι πρεβεζ ά να,,,,λοιπ ό ν,,τη τ ρί τη μ έ ρα έ φτιαξε χαλβ ά σιμιγδαλ έ νιο, κ έ ρασε ό λο τον κ ό σμο και κανονικ ά β ά ζεις και έ να κομμ ά τι στη κο ύ νια του μωρο ύ  (τοτε γενναγανε σπιτια τους ) γιατ ί  έ ρχονται οι μο ί ρες να μοιρ ώ σουν το παιδ ί ..... και πρ έ πει να τις φιλ έ ψουμε .... το κ ά ναμε και στα δυο μου παιδι ά....έ τσι για τ ο  τυπικ ό .... το θ εώρησα  πολ ύ  γλυκ ό .....  στα μέρη της μακεδονίας μια άλλη μαμά μας λέει το παρακάτω ... πας   σε τρια σπ ί τια και δ ί νουν στο μωρ ό βαμβ ά κι  για να γερ ά σει κ να βγ ά λει ά σπρα μαλλι ά , α υγό , δεν ξ έ ρω γιατ ί  και ζ ά χαρ η  για να ε ί ναι γλυκι ά η ζω ή  του. το αυγό καθ ώς μας λέει μια μαμά ακόμη είναι για να είναι καρπετό το πα ιδί και δίνουν και ένα νόμ ισμα για να είναι σιδερένιο εν ώ συμπληρώνουν το κουμπαρά του νεογέννητου για τα πρώτα του έξ οδα . εν ώ μ ί α άλλη μαμά θεσσαλονικιά συμπληρ ώνει όσο αφορά το σαρ άντισμα του βρέφους !όσο αφορά

Πώς να εκπαιδεύσετε το κουνελάκι σας να μη λερώνει παντού;

Τα κουνελάκια χρησιμοποιούν πάντα μια γωνία στο σπιτάκι ή το κλουβάκι τους για να κάνουν την ανάγκη τους και αυτό διευκολύνει πολύ την εκπαίδευσή τους για το πού θα λερώσουν. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να αφήσετε το κουνελάκι σας να τρέχει ελεύθερο μέσα στο σπίτι, καλό θα ήταν να μάθει να λερώνει ένα μέρος του κλουβιού και όχι ολόκληρο, θα σας γλιτώσει από επιπλέον δουλειά. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία κουνέλια και αυτά που έχουν στειρωθεί είναι πολύ ευκολότερο να εκπαιδευτούν, ωστόσο και ένα μικρό σε ηλικία κουνελάκι μπορεί να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί ένα μόνο μέρος. Αν έχετε περισσότερα από ένα κουνελάκια, αλλά το ένα από αυτά είναι εκπαιδευμένο, θα φροντίσει εκείνο να εκπαιδεύσει και τα υπόλοιπα. Κουνέλια που δεν έχουν στειρωθεί μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα, μιας και θέλουν να οριοθετούν την περιοχή τους με τα ούρα τους. Εκπαιδεύστε το να λερώνει σε ένα δοχείο, αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το κουνελάκι σας ολόκληρο μέσα και να είναι άνετο. Ιδανικό μέγεθος εί

Διαγωνισμός Πρώτος του Ιούλη ! Λάβετε Μέρος !

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=329445657187179&set=a.329445627187182.1073741834.183616521770094&type=1&theater Ακολουθήστε όλα τα βήματα σωστά !!! Αφήστε κάτω εδώ στο post αυτό τό μήνυμα σας πως έχετε ακολουθήσει όλα τα βήματα σωστά!!!! Αφήστε το όνομα σας το προφίλ σας στο Facebook και το email αφού έχετε γίνει fan του Blog και έχετε ακολουθήσει κ τις 4 σελίδες των Handmade by Foteini Liakada moy  την UnderOutlet την Like Linguages και τις Chicates!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!