Ενα από τα καλά site blogs που έχουν θέμα το ζώο και έχουν ενδιαφέροντα και όμορφα κείμενα με συμβουλές και ωραία άρθρα ..
http://petfriends.gr/articles.html/_/skylos/symviosi-skylou-anthropou/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%89%CF%81%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AD-r397
Πάμε να δούμε ένα άρθρο πως να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού σας!
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γονείς ενεργούν διαφορετικά. Η μαμά μπορεί να είναι κουρασμένη ή να έχει ναυτία και να μην μπορεί να συνοδεύσει στις προγραμματισμένες πρωινές βόλτες. Ο μπαμπάς από την άλλη μπορεί να είναι απασχολημένος με την προετοιμασία του σπιτιού. Όλα αυτά διαταράσσουν την ηρεμία και τη ρουτίνα του σκύλου.
Έτσι, προτείνεται από ειδικούς, να ξεκινήσει το ζευγάρι από νωρίς την εκπαίδευση σε θέματα συμπεριφοράς, πριν ακόμα έρθει το μωρό, ώστε να αποτραπούν τυχόν προβλήματα.
Ο Νο 1 “κανόνας” για να έχει καλή σχέση το σκυλί με το μωρό, είναι να κάνετε το σκύλο σας να το δει ως μια θετική αλλαγή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τις ώρες που ασχολείστε με το μωρό σας ή τα πράγματα του, ή ετοιμάζετε το φαγητό του, να μην αγνοείτε το σκύλο σας, αλλά να τον κάνετε να διασκεδάσει, δίνοντάς του λιχουδιές και επαίνους, ιδιαίτερα στην αρχή.
Ένας άλλος τρόπος, ώστε να δει θετικά την εμπειρία με το μωρό ο σκύλος, είναι να τον συμπεριλάβετε στις διαδικασίες φροντίδας του μωρού σας. Για παράδειγμα, μη διώχνετε το σκύλο από το δωμάτιο του μωρού. Αφενός θα βλάψει τη σχέση σας με το σκύλο, αφετέρου θα είναι καθοριστική κίνηση για τη σχέση του σκύλου με το μωρό. Αν ο σκύλος σας συνδέσει το μωρό με δυσάρεστες για αυτόν καταστάσεις, τότε θα ξεκινήσουν και τα προβλήματα.
Τρία είναι τα βήματα που προτείνονται από εκπαιδευτές, ώστε να προετοιμαστεί ο σκύλος σας:
#1 - Να ξαναμάθει βασικούς τρόπους και κατάλληλες συμπεριφορές.
#2 - Να προετοιμαστεί για την άφιξη του μωρού.
#3 - Να συστήσετε το μωρό στο σκύλο με τον κατάλληλο τρόπο.
(τα βήματα 2 και 3 θα αναπτυχθούν σε επόμενα άρθρα)
Βήμα #1
Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ καιρό πριν την άφιξη του μωρού. Περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες πριν είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή του, ειδικά αν είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθει.
Θα ήταν χρήσιμο καταρχήν να μάθει να μην πηδάει πάνω σας. Πολλά σκυλιά, ιδίως τα μικρόσωμα, απολαμβάνουν να χαιρετούν τους ανθρώπους όταν τους υποδέχονται, κάνοντας άλματα πάνω τους για να είναι πιο κοντά στο ύψος των ματιών τους. Είναι χαριτωμένο και πολύ κολακευτικό επίσης, όμως θα είναι πρόβλημα όταν θα έχετε την αγκαλιά σας γεμάτη με πάνες, ή την κούνια του μωρού ή το ίδιο το μωρό.
Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να μάθει να πηγαίνει στο χαλί του. Η συνήθεια αυτή θα φανεί πολύ χρήσιμη όταν θα επιστρέψει η μητέρα από το νοσοκομείο ή όταν θηλάζει το μωρό και δεν θα είναι σε θέση να αγκαλιάσει το σκύλο ή να παίξει μαζί του. Λέγοντας στο σκύλο να κάτσει στο χαλάκι του, το οποίο μπορεί να είναι κάπου κοντά στη μητέρα, δεν τον διώχνει, ώστε να νιώσει και αυτός περιττός και έτσι νιώθει και το τετράποδο μέλος της οικογένειας ότι έχει θέση σε όλη αυτή την αλλαγή. Το χαλάκι μπορεί να βοηθήσει πολύ και στη μείωση των αλμάτων που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.
Έχετε παρατηρήσει πως πολλά μωρουδίστικα παιχνίδια μοιάζουν με αυτά των σκύλων; Η εντολή “ασ’το” θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, ώστε να μη γεμίζει ο σκύλος σας με σάλια τα παιχνίδια του μωρού. Άραγε, τα μωρά μπορούν να μάθουν αυτή την τόσο χρήσιμη εντολή, ώστε να μη σαλιώνουν τα παιχνίδια του σκύλου;;;
Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, θα ήταν καλό να του μάθετε να μην το κάνει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το κουδούνι να το συνδέσει με το χαλάκι που αναφέραμε παραπάνω και να πηγαίνει να κάθεται εκεί ή απλώς να μένει ήσυχος. Με τις συχνές επισκέψεις που πιθανότατα θα έχετε για να δουν το μωρό, δεν θα το μετανιώσετε αν του το μάθετε και αυτό.
Άλλες σημαντικές συνήθειες που θα μπορούσε να αποκτήσει ο σκύλος είναι το “έλα”, “μείνε”, “κάτσε”. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μάθει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, ειδικά αν έχει συνηθίσει να κοιμάται στο δικό σας, μαζί σας. Θα στριμωχτείτε πολύ όταν έρθει το μωρό.
καλή ανάγνωση .... σας φροντίζω σε όλα τα θέματα και τις πτυχές της λιακαδένια σας ζωής!!!
Σχόλια