Τη στιγμή που θα βρείτε το γατάκι, ενδέχεται να πεινά ή να είναι άρρωστο. Γιαυτό και έχει μεγάλη σημασία να του χορηγηθεί τροφή αλλά και να το ελέγξει κάποιος κτηνίατρος, το ταχύτερο δυνατό. Ειδικότερα, τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να πράξετε βρίσκοντας ένα μωρό γατάκι στο δρόμο σας είναι τα εξής :
1. Αναζητήστε τη μητέρα του ή άλλες γάτες. Ένα γατάκι το οποίο φαίνεται να έχει χαθεί, ενδεχομένως να ανήκει σε κάποια μητέρα η οποία είτε μετακινεί τα μωρά της σε άλλη, ασφαλέστερη τοποθεσία είτε αναζητά τροφή γι' αυτά. Αν το γατάκι δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο τη στιγμή που το βρήκατε, περιμένετε - εκτός του πεδίου όρασής του - τουλάχιστο μισή ώρα για τη μητέρα του να επιστρέψει. Αν δεν εμφανιστεί, πάρτε το μαζί σας.
2. Παρέχετέ του νερό και τροφή. Ένα γατάκι μικρότερο των τεσσάρων εβδομάδων δεν μπορεί να φάει στερεά τροφή, γιαυτό θα πρέπει να του χορηγήσετε υποκατάστατο γάλατος από μπουκάλι. Σε ηλικία πέντε εβδομάδων, τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή. Γάτες μεταξύ των πέντε και των επτά εβδομάδων μπορούν να φάνε υγρή τροφή για γάτε, ή ξηρά τροφή που έχει υγρανθεί με νερό. Για τις γάτες που είναι μικρότερες του ενός έτους, επιλέξτε τροφή που προορίζεται για γατάκια - τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεϊνες και θρεπτικά συστατικά, στοιχεία άκρως απαραίτητα για ένα γατάκι που βρίσκεται στην ανάπτυξη.
3. Ελέγξτε το γατάκι για τραυματισμούς ή ασθένειες. Προφανώς κάποια προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα γατάκι δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά. Αν όμως παρατηρήσετε κάτι, μπορείτε να το επισημάνετε στον κτηνίατρο όταν μεταφέρετε το γατάκι για εξέταση. Ελέγξτε μήπως το γατάκι δεν έχει όρεξη για φαγητό, μήπως κουτσαίνει, μήπως γλείφεται ή ξύνεται συνεχώς σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του, μήπως φταρνίζεται, βήχει ή έχει καταρροή από τη μύτη ή τα μάτια του. Αν το γατάκι είναι εμφανώς άρρωστο ή τραυματισμένο, μεταφέρετέ το αμέσως στον κτηνίατρο.
4. Χτενίστε το γατάκι, περιποιηθείτε τη γούνα του. Ένα αδέσποτο γατάκι που έχει περάσει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ενδέχεται να έχει βρώμικο τρίχωμα. Χρησιμοποιείστε μια μεγάλη χτένα για να απομακρύνετε μικρές βρωμιές και βούρτσα για τις μεγαλύτερες. Να είστε, όμως, προσεκτικοί - ενδεχομένως το γατάκι να έχει τραυματιστεί κάπου και να μην το έχετε μέχρι στιγμής προσέξει. Αν το γατάκι μοιάζει υγιές, μπορείτε να του κάνετε μπάνιο. Σε διαφορετική περίπτωση, κάντε του μπάνιο μετά την πρώτη του ιατρική εξέταση.
5. Πηγαίνετε το γατάκι στον κτηνίατρο για να το απαλλάξετε από τυχόν παράσιτα. Τις περισσότερες φορές, τα αδέσποτα υποφέρουν από ψύλλους ή άλλα παράσιτα, από τα οποία πρέπει να απαλλαχθεί άμεσα λόγω των περεταίρω προβλημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν. Η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη - γι αυτό, εμπιστευτείτε τον κτηνίατρό σας. Στην ηλικία των έξι εβδομάδων, επίσης, τα γατάκια χρειάζονται και εμβόλια.
6. Αρχίστε να κοινωνικοποιείτε το γατάκι σας. Οι γάτες μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται από νεαρή ηλικία, αλλά η κρίσιμη ηλικία είναι μεταξύ πέντε και επτά εβδομάδων. Μια αδέσποτη γάτα γηραιότερη των επτά εβδομάδων κοινωνικοποιείται πιο δύσκολα απ' ό,τι μια νεαρότερη. Φέρτε το γατάκι σε ένα μικρό δωμάτιο, τέτοιο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το ίδιο μαζί με το φαγητό του, το νερό του και την άμμο του. Αντιμετωπίστε το ήρεμα - παίξτε μαζί του με παιχνίδια τα οποία το γατάκι μπορεί να κυνηγήσει ή να χτυπήσει με τα πόδια του. Στην ιδανική περίπτωση, τα μικρά γατάκια είναι καλό να έχουν κοντά τους μια μεγαλύτερη γάτα - "πρότυπο" που θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.
δύο σημαντικά links
αγαπήστε τα!
υποστηρίξτε τα !
διαδώστε τα !
πηγή https://www.facebook.com/photo.php?fbid=570978222945993&set=a.559719784071837.1073741828.55969985407383
πηγή http://petfriends.gr/_/gata/frontida/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%89%CF%81%CF%8C-%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9-r423
Σχόλια