Σελίδες

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

τροφές που ενισχύουν τον οργανισμό μας

*

 Λιπαρά ψάρια. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πλούσια σε σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος ωφέλιμου λίπους, που μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τους πνεύμονες, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια. Να τρώτε δύο μερικές λιπαρά ψάρια την εβδομάδα.
* Κρεμμύδια. Τα ξερά κρεμμύδια και τα ομοειδή τρόφιμα, όπως το σκόρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η κερσετίνη, η αλλισίνη και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Προσπαθήστε να τρώτε μισό φλιτζάνι την ημέρα.

* Μανιτάρια. Η συστηματική κατανάλωση μανιταριών διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τα τρώτε μαγειρεμένα και όχι ωμά.

* Γιαούρτι. Τα γιαούρτια περιέχουν ενεργές καλλιέργειες (γνωστές ως προβιοτικά) ωφέλιμων βακτηρίων, που διατηρούν χαμηλά των επίπεδα των παθογόνων μικροοργανισμών στην γαστρεντερική οδό. Να τρώτε τουλάχιστον ένα γιαούρτι κάθε μέρα.

* Αυγά. Τα αυγά αποτελούν θαυμάσια πηγή καλής ποιότητας πρωτεϊνών και επιπλέον περιέχουν χολίνη – μία ουσία που εμποδίζει την εισβολή των ιών και των βακτηρίων στο σώμα. Αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη, να τρώτε ένα αυγό για πρωινό, αρκετές μέρες της εβδομάδας.

* Όσπρια. Τα μπιζέλια, τα φασόλια, οι φακές και τα άλλα όσπρια, αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος αυξάνει την παραγωγή και την επιθετικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τρώτε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι οσπρίων, δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: