Πήρατε αντιβιοτικά; Τι πρέπει να κάνετε για να αποκαταστήσετε το έντερό σας


Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια. Το πρόβλημα είναι ότι ο οργανισμός μας είναι γεμάτος με βακτήρια τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Το έντερό μας φιλοξενεί περίπου 300-1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων που βοηθούν στην πέψη της τροφής, τη δημιουργία και τη σύνθεση βιταμινών, την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών, τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών κτλ. Τα αντιβιοτικά εξοντώνουν όλα τα βακτήρια αδιακρίτως. Δεν στοχεύουν μόνο τα παθογόνα που προκαλούν κάποια μόλυνση στο σώμα μας, σκοτώνουν επίσης και τα ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό μας.
Αν πάρουμε αντιβιοτικά και ειδικά αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτά τα βακτήρια είναι αναγκαία καθημερινά για τη σωστή λειτουργία του εντέρου αλλά και για τη διατήρηση της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στα βακτήρια και τους μύκητες. Ο μύκητας Κάντιντα με το παραμικρό αυξάνεται πολύ γρήγορα δημιουργώντας προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και με την πάροδο του χρόνου σε ολόκληρο το σώμα.
Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποκαταστήσετε τα ωφέλιμα βακτήρια που κατέστρεψαν τα αντιβιοτικά;
Πρώτον, πρέπει να τα τροφοδοτήσετε και να ενισχύσετε τον πολλαπλασιασμό τους. Χρειάζονται πρεβιοτικά – ωμά και κατά προτίμηση βιολογικά λαχανικά και φρούτα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αποτελούν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια και οδηγούν στον πολλαπλασιασμό τους. Καταναλώστε τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα καθημερινά με ποικιλία λαχανικών. Τα ωμά λαχανικά και φρούτα πρέπει πάντα να αποτελούν το 80% της διατροφής σας (τρώτε περισσότερα λαχανικά από φρούτα). Μετά τη λήψη αντιβιοτικών, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα (κυρίως με τα λαχανικά) προκειμένου να επανέλθει η βακτηριακή ισορροπία στο έντερό σας.
Αποφύγετε όλες τις μορφές επεξεργασμένης ζάχαρης. Η επεξεργασμένη ζάχαρη τρέφει τον μύκητα Κάντιντα και τα «βλαβερά» βακτήρια (συμπεριλαμβανομένου του παθογόνου που προσπαθούν να καταστρέψουν τα αντιβιοτικά). Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα βαριά άμυλα και τα χημικά προϊόντα (τα υποκατάστατα ζάχαρης εκτός από τη στέβια, οι τεχνητές χρωστικές, οι αρωματικές ουσίες και τα συντηρητικά) θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Ενώ προσπαθείτε να ξαναχτίσετε μια υγιή χλωρίδα, πρέπει να αποφεύγετε ακόμα και τα πιο υγιεινά είδη σακχάρων όπως είναι η αγαύη, το σιρόπι καφέ ρυζιού, οι χυμοί φρούτων, κ.λπ. Είναι ευκαιρία να κάνετε μια τέλεια διατροφή. Πρέπει να περιορίσετε ακόμα και ποικιλίες φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Τα προβιοτικά είναι το επόμενο βήμα που θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο. Τα προβιοτικά είναι τροφές ή συμπληρώματα που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια. Προσέξτε όμως, τα προβιοτικά δεν είναι όλα ίδια. Μην καταναλώνετε γιαούρτι του εμπορίου που περιέχει ενισχυτικά γεύσης και ζάχαρη, διότι θα κάνετε περισσότερη ζημιά στο έντερό σας.
Το πρόβλημα με τα προβιοτικά είναι ότι εμποδίζουν τα καλά βακτήρια να περάσουν από το οξύ του στομάχου. Το οξύ του στομάχου σκοτώνει πολλά από τα προβιοτικά σε οποιαδήποτε μορφή. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα προβιοτικών.
Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το σπιτικό λάχανο τουρσί, το κιμτσί, το κομπούχα και το κεφίρ προμηθεύουν το έντερο με ωφέλιμα βακτήρια, θρεπτικά συστατικά και ένζυμα. Τα συμπληρώματα βοηθούν επίσης, αν και θα πρέπει να επιλέξετε συμπληρώματα με υψηλής ποιότητας προβιοτικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να περνούν από το οξύ του στομάχου. Αν και τα συμπληρώματα που αγοράζετε από τα καταστήματα περιέχουν ελάχιστο ποσοστό ωφέλιμων βακτηρίων συγκριτικά με αυτά που διαθέτει ένα σπιτικό λάχανο τουρσί, τα υψηλής ποιότητας συμπληρώματα προβιοτικών διαθέτουν βακτήρια που μπορούν να παρακάμψουν το οξύ του στομάχου.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, αν έχετε βγάλει τη σκωληκοειδίτιδά σας, είναι καλό να εντάσσετε τακτικά στη διατροφή σας ποιοτικά προβιοτικά.
Να θυμάστε όμως ότι τα πρεβιοτικά είναι πιο σημαντικά. Φάτε σωστά, και βασίστε τη διατροφή σας σε χόρτα και άλλα λαχανικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί. Είναι επίσης καλό να γνωρίζετε ότι το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας και τα βακτήρια που σκοτώνουν τα αντιβιοτικά αποτελούν το θεμέλιο αυτής της ανοσολογικής αντίδρασης. Αν τα τροφοδοτήσετε σωστά, θα σας βοηθήσουν να μην αρρωστήσετε μελλοντικά.