Σελίδες

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Οτι θες να μάθεις για την Τσικνοπέμπτη και φοβάσαι να ρωτήσεις

 Για ελάτε να φρεσκάρουμε λίγο γιατί και τι γιορτάζεται και γιατί τρώμε κρεατάκι σήμερα Τσικνοπέμπτη;


Τσικνοπέμπτη και τα ψητά έχουν την τιμητική τους! Κοκορέτσι, εξοχικό , παϊδάκια και άλλα "υγιεινά" εδέσματα στο αποκριάτικο τραπέζι;
Η λέξη "τσικνοπέμπτη" προέρχεται από την λέξη "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη "Πέμπτη". Γιορτάζεται αλώστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες: την 1η εβδομάδα Προφωνή ή Προφωνέσιμη, την 2η εβδομάδα Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα Τυρινή ή Τυροφάγος.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ντυμένη στα κόκκινα. Θέλει κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά κόκκινο κρασί.

Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα ετήσιο έθιμο στην Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες.  Είναι μια μέρα κατά την οποία όλοι οι Έλληνες τρώνε κρέας και πηγαίνουν φυσικά στις ταβέρνες.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες


πηγή μας 

Ενώ εδώ θα διαβάσεις από την εφημεδία iefimerida.gr και μερικά από τα έθιμα μας !
Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, είναι γνωστή και ως «Κρεατινή» και η πιο ξεχωριστή μέρα της συγκεκριμένης εβδομάδας είναι η Πέμπτη, η επονομαζόμενη «Τσικνοπέμπτη» κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο σύμφωνα με εικασίες συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της Γης την Ανοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη είναι το «έναυσμα» για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς, αφού μέσα στις επόμενες εβδομάδες ακολουθούν τα Κούλουμα, το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Πέρα από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:
Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό και πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.
Στην Πάτρα, την πόλη του Καρναβαλιού, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, η οποία σύμφωνα με την παράδοση πιστεύει πως ο Ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σα την τρελή στο λιμάνι. Έτσι την Τσικνοπέμπτη, οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.
Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.
Στην Κομοτηνή την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα πραγματοποιώντας την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι»


πηγή μας 


και να και μια

Ιστορική Προσέγγιση [επεξεργασία]

Μια Πέμπτη το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος μαζί με τα πρωτοπαλίκαρα του έστησαν ένα γλέντι τρικούβερτο με μπόλικο φαγητό, μπόλικο κρασί, ρωσίδες, τοκογλύφους, Ορκ και τον Τσακ Νόρις. Έτρωγαν, έπιναν και πηδούσαν επί 7 μερόνυχτα συνεχόμενα. Μετά από μια εβδομάδα ανελέητου γλεντιού λοιπόν πάνω από την περιοχή είχε απλωθεί ένα τεράστιο σύννεφο - σαν το νέφος του Πύργου - τσίκνας από τα ψητά αρνιά και από τις αναψοκωλιές στις ρωσίδες! Εκείνη την Πέμπτη όμως οι Τούρκοι είχαν οργανωθεί και ετοίμαζαν επίθεση στο Θανάση και το χαρέμι του. Εκεί λοιπόν που προχωρούσε όλο το Τούρκικο στράτευμα σε σχηματισμό "κούπα" και "καρό" και ήταν έτοιμο για επίθεση αντικρίζει από μακριά το τεράστιο αυτό σύννεφο. Μη δίνοντας την σημασία που έπρεπε στο φαινόμενο αυτό προχώρησαν. Μέχρι την στιγμή που μπήκαν μέσα στο νέφος! Και εκεί ήρθε το τέλος. Η μυρωδιά της τσίκνας του αρνιού και του καμμένου κώλου έκαναν τους τούρκους να πέσουν και να πέθανουν ακαριαία από αναπνευστικά προβλήματα!
Οι δικοί μας είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τους τούρκους να ψοφάνε σαν τις μύγες ο ένας μετά τον άλλον και είπαν να τιμήσουν αυτή τη μέρα όπως της πρέπει.
Έτσι το φαινόμενο έγινε ιστορία...και η ιστορία παράδοση! Και έτσι κάθε χρόνο, μια Πέμπτη σαν εκείνη την Πέμπτη συνηθίζουν οι Έλληνες να ψήνουν, για να δημιουργήσουν το φαινόμενο αυτό που κάποτε βοήθησε στην Ελληνική επανάσταση, και να τρώνε μέχρι θανάτου!
Και το όνομα αυτής της μέρας: Τσικνοπέμπτη! 

πηγή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: