Σελίδες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Είσαι μαμά ; Τέλεια !Δέκα Αλήθειες που ίσως μην τις ξέρεις αλλά θα σου το επιβεβαιώσουν πως αξίζει τον κόπο !





Είναι δέκα αλήθειες που ίσως  δε σας είπε ποτέ κανείς, αλλά και ούτε θα τις διαβάσετε στα «εγχειρίδια μητρότητας».


1.Το σπίτι σας δεν αντανακλά πόσο καλοί γονείς είστε  
Ξέρετε τι πράγμα μιλάμε. Είναι 5: 00 το απόγευμα και κάποιος χτυπάει την πόρτα. Ρίχνετε μια ματιά πίσω σας και αρχίζετε να απολογείστε που το σπίτι είναι άνω κάτω και τα παιδιά παρατάνε τα παιχνίδια τους παντού και δεν προλάβατε να μαζέψετε τα πιάτα και άλλα πολλά. Χαλαρώστε! Το σπίτι σας δεν αντανακλά τις γονεικές σας ικανότητες και κανείς δε θα κρίνει πόσο καλή μαμά είστε από το πόσο γυαλισμένο είναι το παρκέ και πόσο συγυρισμένο το σαλόνι σας! Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η τάξη αλλά το πόσο αγαπάτε τα παιδιά σας, αλλά και τι τα μαθαίνετε!

2. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να διαβάσετε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι στα παιδιά σας
Ή να χρειαστεί να δείτε την ίδια ταινία με την Ντόρα την εξερευνήτρια 30 φορές. Η να επαναλάβετε τα ίδια και τα ίδια μέχρι να σας ακούσουν τα παιδιά σας. Ή να πλύνετε και να ξαναπλύνετε δέκα φορές πιάτα μέσα στην ίδια ημέρα. Ή να τους πείτε 60 φορές να πλύνουν τα δόντια τους. Υπομονή και μην τα παρατάτε. Και αυτή είναι μια «δουλειά» μιας μαμάς.

 3. Κάποιες φορές θα νιώσετε άσχημα απέναντι στους άλλους

Μπορεί το παιδί να αρχίσει να τσιρίζει μέσα στο σούπερ μάρκετ χωρίς λόγο. Θα νιώσετε άσχημα! Ίσως να αρχίσει ξαφνικά να δέρνει ή να φτύνει ένα άλλο παιδάκι. Θα νιώσετε άσχημα. Ίσως ρωτήσει στο λεωφορείο, γιατί ο διπλανός του είναι τόσο χοντρός. Θα νιώσετε άσχημα. Και σε όλες τις περιπτώσεις δε μπορείτε να κάνετε τίποτα! Σφίξτε τα δόντια, κινηθείτε ήρεμα, πάρτε το παιδί και εξαφανιστείτε με το κεφάλι ψηλά. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις μαμάδες σε όλο τον κόσμο καθημερινά!

4. Συχνά θα νιώθετε κουρασμένη
Πτώμα, κουρέλι, χάλια, να μη σας κρατάνε τα πόδια σας, να αισθάνεστε συνεχώς νύστα και κατατονία. Κουράγιο. Κανείς δε σας είπε ότι η μητρότητα δεν είναι κουραστική. Πιείτε έναν καφέ, ένα τσάι και…συνεχίστε

5. Μερικές μέρες θα είναι κουραστικές. Άλλες ημέρες κανονικές. Άλλες γεμάτες προκλήσεις. Άλλες χαλαρές. Κάποιες εκπληκτικές!
Αυτό ακριβώς είναι η μητρότητα. Μια βόλτα με ένα rollercoaster. Σήμερα μπορεί να αισθάνεστε βασίλισσα του κόσμου και αύριο να νιώθετε ότι χάνετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας. Θυμηθείτε πως οι εναλλαγές στη διάθεση σας είναι όπως το σπίτι σας. Δεν αντανακλούν πόσο καλή μαμά είστε! Αυτό που έχει σημασία είναι πως τους συμπεριφέρεστε. Και πόσο τα αγαπάτε!

6. Τα παιδιά αρρωσταίνουν.
Όλα ανεξαιρέτως και για πολλούς λόγους. Άλλα αρρωσταίνουν ελαφρά, άλλα ανεβάζουν 40 πυρετό. Ίσως χρειαστεί να τους σκουπίσετε τον εμετό, τα μαλακά αποτελέσματα μιας διάρροιας, ίσως να χρειαστεί να ξενυχτήσετε δίπλα τους. Υπομονή. Τα παιδιά, ναι αρρωσταίνουν και αυτό είναι το…μη διασκεδαστικό κομμάτι της μητρότητας.

7. Θα κάνετε λάθη

 Όλες οι μαμάδες κάνουν. Αλλά τα λάθη συμβαίνουν για να μαθαίνουμε από αυτά και να βελτιωνόμαστε Αλλά ξέρετε κάτι; Τα λάθη μας δε μας χαρακτηρίζουν (πάντα)! Και επίσης θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα κάνετε ένα λάθος ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Η τελειότητα καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα!

8. Οι καναπέδες λερώνονται. Τα παιχνίδια σπάνε. Τα ρούχα αποκτούν λεκέδες
Θυμηθείτε πως αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμία σημασία. Για κανέναν. Δεν είναι αυτά που θα θυμάστε όταν αναπολείτε τις όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας. Θα θυμάστε όμως μια όμορφη μέρα στην παραλία με ήλιο και πολλά φιλάκια. Θα θυμηθείτε πως νιώσατε όταν το παιδί σας, σας είπε για πρώτη φορά «σ’ αγαπώ». Θα θυμάστε τα γέλια που κάνατε εκείνη τη βροχερή μέρα που παίζατε Taboo  μαζί. Αυτά θα θυμάστε. Τις στιγμές.

9. Μην ανησυχείτε για τα πάντα
Όταν ανησυχούμε για όλα συνεχώς χάνουμε κάθε δυνατότητα να απολαύσουμε τις στιγμές παρέα με τα παιδιά μας. Δεν έχει σημασία αν θα πιει σήμερα το γάλα του ή αν θα φέρει άριστα στα μαθηματικά. Έχει όμως σημασία που τα παιδιά σας είναι υγιή και φυσιολογικά!

10. Δεν υπάρχει τέλεια μαμά 

Υπάρχει μόνο η πραγματική μαμά. Και η πραγματική μαμά είναι στήριγμα, είναι γενναία, επίμονη, αστεία, τρελή μερικές φορές, συγκινημένη, κουρασμένη. Μερικές φορές κλαίει, ελπίζει, αμφισβητεί, αγαπάει αλλά είναι πάντα καταπληκτική. Είναι η μαμά που αγαπά, δίνει, νοιάζεται για τα παιδιά της. Και μόνο που είστε μαμά είναι αρκετό!

 Από τη συγγραφέα Rachel Marie Martin

από το λατρεμένο 
http://www.imommy.gr/mama/psychologia/article/4462/10-sygkinhtikes-alhtheies-gia-th-mhtrothta/

Δεν υπάρχουν σχόλια: