Επιλέγοντας το σκυλάκι
Αν και πολλοί από όσους σκέφτονται την υιοθεσία ενός σκύλου πιθανόν να θέλουν να είναι καθαρόαιμο. Υπάρχουν όμως πολλά θετικά στο να επιλέξουν τελικά κάποιο ημίαιμο σκυλάκι. Για παράδειγμα, οι συμπεριφορικές ιδιότητες της κάθε ράτσας δεν είναι τόσο έντονες στα ημίαιμα ζωάκια. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την υγεία των ημίαιμων σκύλων, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι ευαισθησίες της κάθε ράτσας εμφανίζονται σε ηπιότερες μορφές.
Πριν αποφασίσετε ποιο σκυλάκι είναι το καταλληλότερο για την οικογένειά σας μπορείτε να κάνετε και κάποιες από τις παρακάτω ενδεικτικές ερωτήσεις στους υπεύθυνους του καταφύγιου:
- Είναι το σκυλακι προσκολλημένο στους ανθρώπους ζητώντας την προσοχή τους ή είναι περισσότερο ανεξάρτητο;
- Πώς φέρεται όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει; Πώς φέρεται στα παιδιά;
- Πώς είναι με τα υπόλοιπα ζώα; (είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, ειδικά αν έχετε και άλλα ζωάκια στο σπίτι)
- Αρέσουν τα παιχνίδια στο ζωάκι; Πώς είναι η συμπεριφορά του κατά τη διάρκειά τους;
Οι πρώτοι τρεις μήνες της νέας ζωής του σκύλου σας στον καινούριο του χώρο θα είναι περίοδος προσαρμογής και γνωριμίας μαζί σας. Σιγά, σιγά η προσωπικότητα του σκύλου σας θα ξεδιπλωθεί και θα αναπτυχθεί, όπως επίσης και η σχέση του μαζί σας. Όμως, οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι και για τυχόν εμπόδια που θα συναντήσετε.
Οι σκύλοι που έχουν ζήσει, και μάλιστα για καιρό, σε καταφύγιο είναι πιθανό να μην ξέρουν από κανόνες, ειδικά στα θέματα υγειινής, ακόμα κι αν στο παρελθόν είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα, μιας και η ζωή στο καταφύγιο ίσως ήταν χαοτική και απρόβλεπτη. Συνεπώς θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο ζωάκι σας για την εκπαίδευσή του.
Ακόμη, τα σκυλάκια που βρίσκονται στα καταφύγια πολλές φορές είχαν οικογένεια και πιθανόν να εγκαταλείφθηκαν από αυτή ή το αφεντικό τους ήταν μεγάλο σε ηλικία και απεβίωσε. Τα ζωάκια αυτά υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τους προκαλεί άγχος το να μένουν μόνα τους. Όταν βιώνουν τέτοιο άγχος το δείχνουν με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα κλαίνε, προκαλούν καταστροφές στο σπίτι ή αυτοτραυματίζονται. Για να αποφύγετε να εμφανίσει το ζωάκι σας συμπτώματα του άγχους αποχώρησης, από την πρώτη κιόλας μέρα φροντίστε ώστε να λείπετε από το σπίτι, έστω και για μερικά λεπτά.
Η προσωπικότητα του σκύλου σας θα συνεχίσει να "ξεδιπλώνεται" όσο περνάει τη ζωή του μαζί σας. Για να είστε βέβαιοι ότι αυτό γίνεται προς τη θετική κατεύθυνση πρέπει να έχετε το νου σας ώστε να εξαλέιψετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μη διστάσετε να κάνετε πράγματα με τον σκύλο σας που μπορεί να είναι καινούρια για αυτόν. Ακόμα και η βόλτα με το λουρί ή το παιχνίδι με τη μπάλα μπορεί να είναι κάτι απόλυτα καινούριο για ένα σκύλο καταφυγίου. Συγχρόνως θα ανακαλύψετε τι του αρέσει να κάνει και πώς διασκεδάζει, ενώ συγχρόνως θα ενισχύσετε τους μεταξύ σας δεσμούς.
Αν υπάρχουν στιγμές που η συμπεριφορά του σκύλου σας δεν σας αρέσει ή δεν μπορείτε να την ερμηνεύσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον εκπαιδευτή (ή αν δεν γνωρίζετε κάποιον, απευθυνθείτε στο καταφύγιο της περιοχής σας σίγουρα θα μπορέσει να σας βοήθησει). Είναι σημαντικό να σταματήσετε ο,τιδήποτε άσχημο από την αρχή. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενισχύσετε τους δεσμούς σας με το σκυλάκι σας από το να παρακολουθήσετε μαζί μαθήματα εκπαίδευσης.
πηγή μας το λατρεμένο με αγάπη για τα ζώα ηλεκτρονικό περιοδικό
http://petfriends.gr/_/skylos/adoption/%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%BF-r100
Σχόλια