Είναι αναμφίβολα παραδεκτό ότι το διαζύγιο αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για όλη την οικογένεια κυρίως όμως για τα παιδιά. Έτσι πολλοί γονείς ενώ σκέφτονται καιρό το ενδεχόμενο χωρισμού τους ωστόσο πάντα υπάρχει μέσα τους μια μεγάλη αναστολή που λειτουργεί σαν τροχοπέδη αυτή είναι τα παιδιά τους. Κάποιοι μάλιστα ενώ αποφασίζουν να χωρίσουν, διατίθενται να αναβάλουν το διαζύγιό τους μέχρις ότου το παιδί ή τα παιδιά τους φτάσουν σε λιγότερο ευαίσθητη ηλικία. Ρωτούν λοιπόν πολύ συχνά «πότε είναι καλύτερο για τα παιδιά να χωρίσω». Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σας προσδιορίσω ότι κάποια ηλικία είναι κατάλληλη για το διαζύγιο. Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για τα παιδιά μας και για το ψυχισμό τους.
Τα παιδιά σε όποια ηλικία και να βρίσκονται δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι θα ζουν με τον ένα γονιό τους και θα βλέπουν κάποιες φορές τον άλλο. Εφόσον όμως είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω θα σας αναφέρω ότι διεθνείς μελέτες προσδιορίζουν ότι
συγκεκριμένα δύο ηλικιακές ομάδες παιδιών φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τις άλλες. Αυτές είναι τα παιδιά
• της προσχολικής ηλικίας (βρέφη και παιδιά έως 6 ετών)
• της προεφηβείας ή αυτά που διανύουν το πρώτο στάδιο της εφηβείας (περίπου 10 έως 14 ετών).
Καλό είναι να λάβετε πάντως υπόψη σας παράλληλα και άλλες παραμέτρους πέραν της ηλικιακής ομάδας στην οποία ανήκει το παιδί, όπως
• πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή και για εσάς, πότε δηλαδή θα είστε εσείς έτοιμος ή έτοιμη για το χωρισμό
• πόσο υποβαθμίζεται στο μεταξύ η ποιότητα της ζωής (της δικής σας και των παιδιών) αν υπάρχουν συνεχείς φασαρίες- τσακωμοί ή και ξυλοδαρμοί
• την παραμέληση στην οποία συχνά υποβάλλονται τα παιδιά όταν είστε «πάνω στα χωρίσματα» αλλά δεν προχωράτε στο διαζύγιο. Καθώς δηλαδή η οικογενειακή ζωή γίνεται αφόρητη, εσείς και ο άλλος γονιός αφήνετε άθελά σας ακάλυπτες ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες των παιδιών.
• Το κόστος που έχουν για το παιδί γενικά όσα προηγούνται του διαζυγίου και τα οποία το πληγώνουν εξαιρετικά βαθιά. Μερικές φορές το διαζύγιο μάλιστα τραυματίζει το παιδί λιγότερο από τη βιαιότητα ή την απόλυτη παγωνιά μέσα στην «πλήρη» οικογένειά του. Όταν λοιπόν ο γάμος είναι πολύ κακός, το διαζύγιο μπορεί να λυτρώνει το παιδί από όσα εξαιρετικά δυσάρεστα ήδη βιώνει.
• τις οικονομικές συγκυρίες, δεδομένου ότι το διαζύγιο έχει υπολογίσιμες οικονομικές συνέπειες τόσο για εκείνον που αναχωρεί όσο και για εκείνον που μένει με το παιδί.
Ένας γενικός κανόνας για εσάς και τα παιδιά σας είναι επίσης ο χωρισμός να μην συμπέσει χρονικά με ένα άλλο σοβαρό στρες στη ζωή σας ή στη ζωή τους –γενικά με κάποια άλλη μεγάλη αλλαγή.
πηγή μας το
http://www.akappatou.gr/index.php/2010-10-12-20-45-14-171/578-2010-11-07-14-04-47
Σχόλια