Λιγότερο άγχος φαίνεται ότι έχουν οι νέοι, που ακούν λαϊκή μουσική και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Αλλά οι παραδοσιακοί χοροί έχουν ωφέλιμες επιδράσεις και στα ηλικιωμένα άτομα, διότι τα βοηθούν να είναι λειτουργικά στην καθημερινή τους ζωή, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ευεξίας και της ποιότητας ζωής τους.
Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ερευνών, που παρουσιάζονται στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονος Τρόπος Ζωής και Πρόληψη Καρδιαγγειακών και Μυοσκελετικών Παθήσεων», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη έρευνα με θέμα την «Επίδραση του χορού και της μουσικής στο άγχος» πραγματοποιήθηκε από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και το 7ου Λύκειο Καλλιθέας Αττικής σε δείγμα 200 φοιτητών ΤΕΙ (100 γυναίκες και 100 αγόρια ηλικιών 21.76+2.65 χρονών) και από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών αρέσει να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς (38.5%), ενώ μεγάλα ποσοστά συγκεντρώνουν οι μοντέρνοι χοροί (19.5%) και ο κλασικός χορός (18.5%).
Σε ό,τι αφορά τα προτιμητέα ακούσματα, φάνηκε ότι υπερτερεί η ελληνική παραδοσιακή μουσική (24%) και ακολουθούν η rock (18.5%), η κλασική (16%), η έντεχνη (12.5%) και η μοντέρνα μουσική (11.5%). Μικρά ποσοστά προτίμησης καταγράφονται για τη λαϊκή μουσική, την pop, την trance και την RnB μουσική.
Σε ό,τι αφορά το άγχος των φοιτητών, φάνηκε ότι οι φοιτητές που ακούν λαϊκή μουσική έχουν το χαμηλότερο άγχος (30.87+6.92 βαθμούς), ακολουθούν οι φοιτητές που προτιμούν την trance μουσική (32.67+3.88 βαθμούς), την ελληνική παραδοσιακή μουσική (33.87+8.17 βαθμούς), την έντεχνη μουσική (35.32+9.13 βαθμούς), τη rock (35.97+8.85 βαθμούς), τη μοντέρνα μουσική (36.09+9.50 βαθμούς), την RnB (36.25+7.68 βαθμούς), την κλασική μουσική (37.06+8.67 βαθμούς) και την pop μουσική (38.56+8.32 βαθμούς).
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως ο ελληνικός παραδοσιακός χορός και η μουσική που τον συνοδεύει όχι μόνο βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών, αλλά και ασκούν θετικές επιδράσεις στο άγχος των ατόμων με τα ανάλογα ακούσματα.
Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ σε δείγμα 40 γυναικών από τα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και είχε σκοπό τη μελέτη της επίδρασης ενός προγράμματος ελληνικών παραδοσιακών χορών στην κινητική και λειτουργική ικανότητα ηλικιωμένων ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος ελληνικών παραδοσιακών χορών, διάρκειας 14 εβδομάδων, σε ηλικιωμένους, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στη δύναμη και την αντοχή των κάτω άκρων, τη δυναμική ισορροπία και την αντοχή στην κόπωση, την κινητική ικανότητα και το χρόνο αντίδρασης. Οι ωφέλιμες αυτές επιδράσεις βοηθούν τα ηλικιωμένα άτομα να είναι λειτουργικά στην καθημερινή τους ζωή συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ευεξίας και της ποιότητας ζωής τους.
Ένας στους δυο χορευτές τραυματίζονται στη διάρκεια του χορού
Σχεδόν ένας στους δύο χορευτές (49,7%) τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του χορού, ενώ το 22% από αυτούς εμφανίζουν τους ίδιους τραυματισμούς αρκετά συχνά (κάτω άκρα, μέση, άνω άκρα).
Αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και της Β΄Νευρολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 167 χορευτών διαφόρων σχολών χορού του νομού Θεσσαλονίκης με σκοπό τη διερεύνηση των παραγόντων τραυματισμού χορευτών διαφόρων ειδών χορού όπως, hip-hop, oriental, ευρωπαϊκοί, latin, μπαλέτο και ελληνικοί.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συχνότεροι τραυματισμοί αφορούσαν τα κάτω άκρα, σε ποσοστό 72% και η αντιμετώπισή τους ήταν ως επί τω πλείστον συντηρητική. Σε ποσοστό της τάξης του 9,5% των χορευτών κρίθηκε αναγκαίος ο περαιτέρω ιατρικός έλεγχος με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία), ενώ δόθηκε φαρμακευτική αγωγή σε ποσοστό 13.7% και σε μικρότερο (2.3%) χρειάστηκε χειρουργική αντιμετώπιση της κάκωσης. Οι συχνότεροι τραυματισμοί ήταν μυϊκοί σπασμοί σε ποσοστό 29% και ακολουθούσαν οι απλές εκδορές 13.7%, οι μυϊκές θλάσεις 27.5% και τα διαστρέμματα α' βαθμού 8.4%.
Οι κυριότεροι παράγοντες, που ευνοούσαν τις κακώσεις, αποδόθηκαν κυρίως στην κακή τεχνική σε ποσοστό 68%, στην απουσία προθέρμανσης κατά 57,1%, στην κόπωση κατά 39%, καθώς και σε παράγοντες που σχετίζονται με το χώρο διεξαγωγής των χορών όπως το δάπεδο, φωτισμός, υπόδηση κ.α, σε ποσοστό 22,3%. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των χορευτών και χοροδιδασκάλων, καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και μείωση των παραγόντων εκείνων, που ευνοούν τους τραυματισμούς.
το διάβασα μου άρεσε στο αγαπημένο
http://www.oneman.gr/keimena/men_s_only/body/article1492923.ece
Σχόλια