Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

To do or not to do a puzlle ; Ενα άρθρο για μικρά και μεγάλα λιακαδάκια

Εκμεταλλευόμενη την εποχή του καλοκαιριού και όχι μόνο _ και την προσωπική μου εμπειρία_ με κλειστά μάτια θα σου προτείνω να ξεκινήσεις και εσύ και το μικρό σου να ασχολείστε με παζλ.






Δεν θα σου πω πως είναι εύκολο και πως όλοι όσοι τα αγαπάμε εξοικειωθήκαμε αμέσως.
Πολλοί από εσάς θα έχετε ήδη προσπαθεί αλλά όχι με επιτυχία με τα δικά σας παιδιά.Να το επιχειρήσετε ξανά. Και να καθίσετε με το παιδί σας μαζί να το φτιάξετε και όχι απλά να του πείτε : φτιάξε το παζλ σου τώρα!
Επειδή ξέρω τι σκέφτεσαι θα σου πω τι και πως μπορεί να βοηθηθεί στην γενική του ανάπτυξη το παίδι σου  με την ενασχόληση αυτή .
Και δεν τα λέω εγώ μόνο αλλά πολλοί ψυχολόγοι , παιδαγωγοί και εργοθεραπευτές αλλά και λογοθεραπευτές.Αυτό σημαίνει πως είναι άνθρωποι σπουδαγμένοι που λέμε και στο χωριό μου ...για όσους δεν το καταλαβαν.



Τα παζλ βοηθούν στην ανάπτυξη του συντονισμού ματιού-χεριού. Για το παιδί είναι πολύ δύσκολο να πάρει ένα κομμάτι παζλ, να το γυρίσει στη σωστή θέση και να το τοποθετήσει εκεί όπου ανήκει στο παζλ, να βάλει το σωστό σχήμα στη σωστή οπή και να συνδέσει όλα τα κομμάτια ενός κάστρου. Όσο περισσότερο πρακτική εξάσκηση έχει, τόσο περισσότερο γίνεται δεύτερη φύση του και, προτού να το καταλάβετε, ο συντονισμός χεριού-ματιού του παιδιού σας λειτουργεί πλήρως.


Ακόμα και το πιο απλό παζλ απαιτεί από ένα μικρό παιδί να σκεφτεί και να αναπτύξει διαφορετικές προσεγγίσεις για να πετύχει το σκοπό του. Αναλύει και χρησιμοποιεί το μυαλό του για να βάλει τα κομμάτια στη θέση τους, με αποτέλεσμα τα παζλ να αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να διδάξετε στο παιδί πως να επιλύει προβλήματα. Στην αρχή βέβαια το πιτσιρίκι σας μπορεί να απογοητευτεί αλλά θα είστε εκεί κοντά του δίπλα του να το βοηθήσετε να προσπαθήσει ξανά και ξανά . Με τις επαναλήψεις και την εξάσκηση θα τα καταφέρει . Τι σημαίνει αυτό ; Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να αρχίσει να καταλαβαίνει την σημασία της εργασίας μέσα από δυσκολιες. Θα μάθει να αντιμετωπίζει την απογοήτευση του. Στο σημείο δε που θα ολοκληρώσει το πρώτο του παζλ με επιτυχία θα σας θυμίσει ίσως και τον Leonardo di Caprio στον  Τιτανικό που φώναζε :
I am king of the world.

Μέσω του παιχνιδιού εξασκεί την μνήμη του και μαθαίνει τα σχήματα, τα μεγέθη και τα χρώματα και αποκτά βαθύτερη κατανόηση του συνόλου και πως μια μικρή μονάδα είναι μέρος του συνόλου.
Εξ;ασκεί την λεπτή και αδρή κινητικότητα του . Τι είναι αυτό θα με ρωτήσεις ; 



Αδρή κίνηση είναι ικανότητα του παιδιού να εκτελεί δραστηριότητες που απαιτούν την ενεργοποίηση μεγάλων μυών ή μυϊκών ομάδων – ισορροπία, περπάτημα, πηδηματάκια κ.α. . Τα πάζλ ενισχύουν την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας με το να στοιβάζει το παιδί τουβλάκια και άλλα ελαφριά- εύκολα στον χειρισμό αντικείμενα. Η λεπτή κινητικότητα, απαιτεί μικρές και εξειδικευμένες κινήσεις χεριών. Η λειτουργία αυτή σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το παιδί να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του και να χειρίζεται με επιδεξιότητα και ακρίβεια τα διάφορα αντικείμενα. Τα πάζλ παρέχουν στα παιδιά την δυνατότητα να εξασκήσουν την δεξιότητα αυτή, η οποία είναι αναγκαία για δραστηριότητες όπως η γραφή, η σίτιση, το κούμπωμα ρούχων κ.α.
Η ικανοποίησης που παίρνει το παιδί από την επίλυση ενός παζλ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή από κανένα άλλο παιχνίδι. Η αυτοπεποίθησή και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές του αυξάνετε μαζί με τη χαρά από τον έπαινο που παίρνει το παιδί σας από εσάς. Όσο το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο το παιδί αναπτύσσει και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, να επιμένει και να έχει υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού και πως να χειρίζετε την απογοήτευση του.
Τα παζλ και οι κάρτες μνήμης για μικρά παιδιά έχουν ως στόχο να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση.  Αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια προετοιμάζουν τα παιδιά μας από νωρίς στη ζωή τους για τον ανταγωνιστικό κόσμο εκεί έξω, χωρίς να τα στερούν σε διασκέδαση. Δώστε στο παιδί σας τα καλύτερα παζλ και αφήστε τα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση.

Αν σου άρεσε το κειμένο απλά διάδωσε το .
Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό για ένα παζλ. 
https://www.facebook.com/FoteiniLiakadaMoy/photos/a.523828451082231.1073741838.183616521770094/673635912768150/?type=1&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια: