Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Επιστροφή στην κουζίνα της γιαγιάς και της μαμάς




ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και θα βάλω το αριστερό χέρι στην μέση και θα σου κουνήσω τον δείκτη του δεξιού χεριού ,θυμίζοντας  σου ξανά την αξία της μεσογειακής διατροφής .
Ελαιόλαδο, φρέσκα υλικά, πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φυσικά γάλα και όλων των ειδών τα γαλακτοκομικά. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της  διάσημης υγιεινής διατροφής στον κόσμο, δηλαδή της Μεσογειακής Διατροφής, που δεν είναι τίποτα άλλο από όλα εκείνα που συνήθιζε να σου φτιάχνει η γιαγιά στο χωριό ή ακόμη και η μαμά όταν ήσουν μικρή.  Σε πρωταγωνιστικό  ρόλο το μαγειρευτό φαγητό, όσπρια, χόρτα, σούπες και σε ρόλο κομπάρσου το κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα .
Κι όμως είναι το μυστικό για να μην σε ταλαιπωρήσει ξανά η ζυγαριά, όπως βέβαια και να αισθάνεσαι και να είσαι υγιής! Και δυστυχώς λίγοι την ακολουθούν ακόμη.
Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο διατροφολογιάς για να  θυμάσαι ότι :
. Άφθονες φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια και καρποί
. Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως έτοιμα φαγητά, λευκό ψωμί και ζυμαρικα κτλ.
. Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (κυρίως τυρί και γιαούρτι), 2 μερίδες καθημερινά .
. Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, 2 φορές την εβδομάδα
  . Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες, 1 φορά το μήνα
. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών,  2 κουταλιές της σούπας καθημερινά
Μην ξεχνάς σε καθημερινή βάση να καταναλώνεις :
- Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα κτλ)
- Κατανάλωσε καθημερινά 5-7 μερίδες εποχιακών φρούτων και λαχανικών.
- Ξεκίνα τη μέρα σου με πρωινό. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σε από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα”.
- Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου.
- Περιόρισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αν χρειαστεί προτίμησε κρασί.
- Προτίμησε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι ζωικών λιπών (βούτυρο). Το ελαιόλαδο προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης! Πρόσθεσέ το στο φαγητό σου προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα με μέτρο.
- Απόφυγε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, λιπαρά κρέατα).
- Προτίμησε άπαχα κρέατα αφαιρώντας πάντα το ορατό λίπος.
- Αν καταναλώνεις κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, προσπάθησε ταυτόχρονα να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών.
- Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα.
-  Καθημερινά να έχεις 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας
- Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία, τα οποία μπορείς άφοβα να καταναλώνεις είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαϊντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο/ χαμομήλι και παρόμοια αφεψήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: